31 май – Световен ден без тютюнопушене

Всяка година на 31 май в цял свят се отбелязва Световния ден без тютюн. Идеята на инициативата е да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн. СЗО обявява Световния ден без тютюн през 1988 г., като през 2019 г. година мотото е „Здраве за белите дробове без тютюн“.

 

Кампанията е съвкупност от инициативи за повишаване осведомеността за отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на белите дробове на хората, като причина за развитието на рак и хронични респираторни заболявания.

 

Според статистики на Световната здравна организация, тютюнопушенето всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди души-непушачи, потърпевши от вредното въздействие на цигарения дим. Черната статистика за Европейския съюз сочи, че годишно в резултат на тютюнопушенето умират над 500 000 души. Смята се, че 25 на сто от всички смъртни случаи, причинени от рак и 15 на сто от всички смъртни случаи в ЕС, имат връзка с тютюнопушенето. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени.

 

В съответствие с всеобхватната политика за контрол на тютюнопушенето на СЗО и Европейския съюз, от 1 юни 2012 г. в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и в закрити работни помещения. Нарушителите на този закон се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение – от 100 до 300 лева. За юридически лица санкциите са от 500 до 1 500 лева.

 

тютюнопушене, борба, вреда

 

Във връзка с мотото за 31 май Министерство на здравеопазването, в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., съвместно със Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ и Столична община се организират безплатни прегледи за пушачи като призовават и пушачите на т.нар. бездимни цигари да изследват белите си дробове.

 

Кампанията стартира в деня на Световния ден без тютюнев дим в гр. София от 8.00 до 13.00 часа в двора на II-ра МБАЛ – София ЕАД. По време на прегледите ще се извърши изследване на СО в издишания въздух при пушачите на обикновени и бездимни цигари и измерване на чистотата на въздуха в района.

 

През месец юни ще се осъществят прегледи във Враца – на 13.06.2019 г., Благоевград – на 21.06.2019 г.,  в София – на 14.06 и на 28.06.2019 г. прегледите ще се провеждат  до края на годината (през месеците юни, септември, октомври, ноември и декември).

 

Записване и информация на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) всеки работен ден между 10.00 и 16.00 часа и чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu (още от началната страница всички пътища водят към записването).

 

Денят традиционно ще бъде отбелязан в редица градове на страната от партньорите на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. – регионални здравни инспекции, общини, неправителствени организации и учебни заведения.

 

Министерство на здравеопазването напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в някой от 28-те кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето (ККОТ) в регионалните здравни инспекции в областните градове. Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

 

Източник: www.mh.government.bg

 

Снимка: digitalart FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар