3 рецепти за бебчо

1. Бананово пюре

 

Бананите съдържат захар, която се освобождава в организма постепенно и осигурява устойчива енергия. Това ги прави идеални за бебето ви. Освен това те са лесно преносими и си имат естествена опаковка. Подходящи са за лечение и на диария, и запек. Как да направите бананово пюре за бебето си?

 

Ще ви е необходим един банан за 1 порция. Обелете го и го намачкайте (пасирайте) хубаво. Ако това е едно от първите хранения на бебето ви (различно от кърма), можете да добавите малко кърма, за да стане пюрето по-гладко и да добие по-познат вкус за него.

 

2. Пюре от праскова, ябълка и ягоди

 

Дайте летящ старт на пюретата с това изключително вкусно плодово пюре. То ще ви отнеме само около 10 минутки. Подходящо е за бебета на възраст между 6 и 9 месеца, но можете да продължите да го давате на бебчо и за в бъдеще.

 

Четете още: Мога ли да давам на бебето си сурови плодове и зеленчуци?

 

За две порции ще са ви необходими 1 ябълка – обелена и нарязана, една праскова, също обелена и нарязана, 75 гр ягоди, срязани на половина и 1 с.л. бебешка оризова каша.

 

Първо сварете ябълките на пара за около 4 мин. Добавете прасковите и ягодите и оставете за още 3 мин. Пасирайте плодовете, докато получите гладко пюре и смесете с оризовата каша.

 

3. Пюре от сладки картофи

 

Направете така, че и вашите храни да могат да се хапват от бебето. Пюрето от сладки картофи е лесно за приготвяне, вкусно и полезно за бебето ви. За него ще са ви необходими около 45 мин, но пък ще имате цели 6 порции приготвена храна.

 

Необходими са ви 2 средно големи сладки картофа (около 500 гр общо). Загрейте фурната на 180-200°C. Почистете добре картофите и ги прободете с метален шиш или вилица. Сложете ги в тава и печете около 45 мин (докато се набръчкат).

 

Четете още: Какво трябва да знаете за захранването?

 

Извадете картофите от фурната, срежете ги наполовина и издълбайте месестата им част. Премахнете кората. Пасирайте ги, докато получите пюре. Можете да добавите малко мляко от това, което бебето обикновено пие, за да придобие пюрето желаната консистенция.

 

Можете да използвате същия метод, за да приготвите обикновени картофи. Имайте предвид, че за да се изпекат добре, на тях им трябва около час, за разлика от сладките картофи.

 

Най-добре е да пасирате картофите (без кожата им, разбира се), а за по-големи бебета – можете и да ги намачкате. Ако искате да приготвите картофите по-бързо, можете да сложите сладките картофи в микровълновата, като преди това ги почистите и прободете с вилица. На високи градуси, те ще са готови за 8-10 мин. По същия начин издълбайте само месестата част, добавете малко адаптирано мляко, кърма или вода и пасирайте, докато получите гладка смес.

Добави коментар