3 начина за повишаване на самочувствието на тийнейджъра

Имате ли тийнейджър у дома? Мрънка ли ви постоянно за порастването на косми по лицето, менструални крампи или болезнени пъпки? Не се притеснявайте – това е нормално. През тийнейджърските години вашето дете претърпява пълна метаморфоза, за да се превърне във възрастен.

 

Тийнейджърът първоначално може да се бори и да отказва да приеме както външните, така и вътрешните промени, случващи се с тялото му с настъпването на пубертета. Освен това той изпитва множество емоционални и психологически сътресения. Вашата роля, като родители, е да се уверите, че той е щастлив и уверен в тези решаващи моменти.

 

Начинът, по който детето ви се справя с тийнейджърските години, ще му помогне да формира личността, в която ще се превърне като възрастен. Една от областите, които се нуждаят от допълнително внимание е самочувствието – с всички случващи се промени е много лесно неговото самочувствие рязко да се понижи.

 

Предлагаме ви няколко съвета за това как да помогнете на своя тийнейджър да развие увереност в себе си и да се справи с типичното за тази възраст ниско самочувствие. Ето 3 неща, които можете да опитате:

 

Вижте още: 10-те най-големи проблема на тийнейджърката и техните решения – част 1

 

1. Направете табло на желанията

 

Това, което тийнейджърът ви вижда и това, за което мисли, влияе на настроението и самочувствието му. Положителните образи веднага повишават самочувствието. Можете да попитате тийнейджъра си дали би искал да направи някои от тези неща:

 

да сложи голямо табло в стаята си

да изреже изображения на хора, известни личности, на които иска да прилича, места, на които иска да отиде, книги, които харесва

да добави интересни цитати, които го мотивират.

 

Виждайки тези изображения всеки ден, тийнейджърът ви по-лесно ще се идентифицира със своите амбиции и мечти. Ако вие подготвите таблото вместо него, той трябва да махне това, което не му допада.

 

2. Направете календар за повишаване на самочувствието

 

Вместо да показва само дати, календарът на самочувствието ще помага на тийнейджърът ви да бъде по-позитивен и уверен в себе си. Ето и какво да направите:

 

Вижте още: Техники за самоконтрол при тийнейджърите

 

Купете празен календар или органайзер.

Помолете детето си да напише интересни дейности за всеки ден. Той може да запише дейности като плуване, рисуване, четене, излизане с приятели, кино – всичко, което му доставя удоволствие.

 

Покажете на тийнейджъра си колко го обичате и подкрепяте и опитайте да му покажете, че положителният начин на мислене ще го направи много по-щастлив. Уверете детето си, че трябва да прави това, което обича, без значение какво ще мислят останалите за него.

 

3. Направете списък на удоволствията

 

Създаването на този списък ще гарантира, че детето ви ще има на какво да се опре, когато се чувства на дъното, когато е отчаяно и нещастно. Нека изготви списък със следното:

 

списък на хората и домашните любимци, които го карат да се усмихва

списък на местата, които го карат да се чувства щастлив и спокоен

списък с нещата, които обича да прави.

 

Вижте още: Как да се разбирате с вашия тийнейджър в 9 стъпки – част 1

 

Всеки път, когато той се чувства извън контрол, нещастен е или дори депресиран, му кажете да прегледа своя списък – той ще го накара да се усмихне. Четенето на списъка може да подобри самочувствието му, защото ще предизвика незабавно положителни мисли.

 

Тийнейджърските години са важен период, през който детето ви се нуждае от допълнителна подкрепа, любов и насоки, за да се справи с промените и да навлезе в света на възрастните с увереност. Някои тийнейджъри се справят сравнително лесно със стреса и напрежението, за други обаче е доста по-трудно.

 

Опитайте да разберете емоциите на детето си, бъдете насреща за приятелски разговор и подкрепа. Не забравяйте, че когато го осъждате, сравнявате с другите и го критикувате, не му помагате. Целта е да го стимулирате да открие своята вътрешна сила и красота, за да повишите неговото самочувствие.

Добави коментар