Бебе, колики, успокояване, билки, пробиотици

3 натурални метода за успокояване на бебешките колики

Хроничният плач или иначе казано – коликите, се срещат при новородените по-често, отколкото повечето хора предполагат. Освен това в някои случаи са истинско предизвикателство за родителите. Причината за колики все още не е напълно изяснена, но в някои случаи могат да се дължат на газове, рефлукс или алергична реакция към лактоза.

 

По-сериозни причини за колики могат да са някои болестни състояния или заболявания, като инфекция на ухото. След като родителят е елиминирал повечето посочени по-горе причини, може да обмисли възможността за естествен подход или добавки за лечение на коликите. Някои от следните естествени подходи, предлагат здравословна алтернатива на фармацевтичните лекарства:

 

Физически успокояващи техники

 

Повиването е един от най-добрите методи, чрез който бебето се успокоява и заспива по-лесно за по-дълги периоди от време. Когато повивате бебето си, се уверете, че не закривате лицето на бебето с одеяло и че не сте стегнали крачетата.

 

Бебе, колики, успокояване, билки, пробиотици

 

Друго нещо, което успокоява бебетата е движението, така че носенето на бебето гушнато, возенето в количка или автомобил, може да е много успокояващо. Белият шум, класическата музика или звука от биещо сърце, също могат да помогнат на бебето да е спокойно и да спи по-дълго.

 

Билкови добавки

 

Билковите добавки могат временно да успокоят бебе, което иначе е неутешимо. На пазара се продават различни препарати, съдържащи ниски дози билкови екстракти. Те могат да се дават на детето според инструкциите, посочени на опаковката.

 

Четете още: Колики в кърмаческа възраст

 

Можете да добавите към кърмата или формулата малко количество успокояващ билков чай като лайка или маточина. Други билки, които могат да помогнат за успокояване на бебето са липа, коча билка, копър, мента. Ако решите да използвате някоя от тези добавки, преди това се консултирайте с педиатъра на детето си.

 

Бебе, колики, успокояване, билки, пробиотици

 

Пробиотици

 

Пробиотиците като lactobacillus reuteri често са ефективни при лечението на коликите, причинени от дискомфорт в стомаха. Според специалистите пробиотиците могат да се използват при повечето чревни разстройства. Те се отразяват положително на дебелото черво, като му доставят необходимите добри бактерии, повишават имунната система и подобряват храносмилането.

 

Четете още: Колики – как да се справите? – част 1

 

Други природни подходи

 

Трябва да бъдете много внимателни, ако решите да използвате хомеопатия за лечение на колики при новородено бебе, защото страничните ефекти върху кърмачетата са неизвестни. Най-добре е първо родителите да идентифицират причината за коликите. Ако те се дължат на физически дискомфорт, хранителни алергии или медицинско състояние, то трябва да получи медицинска помощ. Ако останалите причини са били изключени, опитайте с естествените средства. 

Добави коментар