17 факта, които всеки трябва да знае за рака – част 1

Интернет дава почти неограничени възможности. С няколко простички запитвания в търсачката, можете да научите много за това, което ви трябва, включително и за рака. Но знаете ли толкова много наистина?

 

Съществуват множество форми на рак. Всеки случай на всеки пациент е уникален и ние няма как да знаем всичко. Но какво би трябвало да знае всеки здрав човек? Какво можете да направите, за да останете здрави и какъв е риска да се разболеете? Не само физическите, но и психическите навици могат да увеличат или понижат риска от рак. Ето и 17 факта, които всеки човек трябва да знае за това заболяване, дори и никога да не се е сблъсквал с него:

 

1. Според изследователите най-малко половината от всички ракови заболявания и смъртни случаи от рак в световен мащаб са предотвратими. През 2015 г. на ракa се приписват около 1.6 милиона смъртни случая, въпреки че е било възможно предотвратяването на близо половината.

 

2. Има много разновидности на рака. Ракът всъщност се получава в резултат от развитието на анормални клетки, които се размножават и разпространяват неконтролирано в тялото и увреждат здравите клетки по пътя си. Повечето видове рак образуват тумори, но ракът на кръвта – не.

 

3. Много малък процент от случаите на рак (около 5%) имат генетична връзка. Въпреки че някои изследвания могат да покажат, че сте наследили генетично предразположение към определен вид рак от родителите си, по-вероятно е да наследите вредните им навици и да бъдете изложени на същите токсини като тях. Изчистването на диетата, редовните упражнения, детоксикацията – всички тези неща са доста по-важни от „гена“.

 

Четете още: Доц. Костов говори за ендометриалния рак

 

4. Говорейки за токсини, факторите на околната среда също могат да увеличат риска от рак. Въздухът, който дишаме, водата, която пием, храната, която приемаме, местата, на които прекарвате голяма част от времето си, замърсяването, токсичността на тежките метали, домакинските почистващи препарати – дори те могат да увредят клетките в тялото ни и да повишат риска от рак. Осигурете максимална безопасност от тези неща на местата където изкарвате най много време, до колкото това е възможно.

 

5. Повече от 90% от случаите на рак на белите дробове са причинени от тютюнопушене. Интересното е, че не е тютюнът този, който причинява рак, а химикалите, които се използват в процеса на обработка на тютюневото изделие. Отказването на цигарите е №1 превантивна мярка за намаляване на риска от рак. Пасивните пушачи също са изложени на риск, но доста по-малък. На всеки 30 сек. някъде по света човек умира от рак на белите дробове.

 

6. Липса на сън (има се предвид по-малко от 6 ч. сън на денонощие) увеличава много риска от рак на дебелото черво. Последните проучвания показват, че хората, които работят вечер, също са изложени на повишен риск, въпреки че могат да наваксват часовете сън през деня. Ползотворния сън вечерта е един от най-добрите начини да поддържате тялото си силно и здраво.

 

Четете още: Вагинален рак

 

7. Всеки ден повече от 40 деца са диагностицирани с рак – повече от 14 000 на година само в САЩ. Ракът (или по-скоро „лечението“ му) е №1 убиец на деца. Ракът отнема животите на много повече деца, отколкото вродени малформации на новороденото, диабет тип 1 и астма – комбинирани заедно. Случаите на оцеляване сред деца с рак не се повишават, тъй като конвенционалните методи на лечение, всъщност водят до усложнения. Обръща се много малко внимание за намирането на причината за заболяването и доста повече върху лекуването на симптомите (туморите) чрез химиотерапия.

 

8. Много от популярните колбаси, кренвирши, наденици и т.н. са с високо съдържание на нитрати – натриев нитрат и калиев нитрат. Нитратите са химични добавки, използвани в преработените меса, за да удължат срока им на годност. Приготвени на висока температура (термична обработка), те предизвикват химическа реакция с храносмилателните сокове в тялото. Освен това нитратите се съдържат и в подземните води от използваните торове, така че помислете за използване на филтър за питейната си вода.

 

9. Приблизително един от всеки осем смъртни случая е причинен от рак в световен мащаб. В действителност ракът причинява повече смъртни случаи от маларията, туберкулозата и СПИН-а взети заедно. В развитите страни ракът е по-често срещано заболяване. Експертите смятат, че това се дължи на диетата и забързания начин на живот, които се отразяват върху цялостното здравословно състояние на човек.

 

Продължава на: 17 факта, които всеки трябва да знае за рака – част 2

Добави коментар