17 факта, които всеки трябва да знае за рака – част 2

Продължава от: 17 факта, които всеки трябва да знае за рака – част 1

 

10. Най-често срещаният вид рак при жените е ракът на гърдата. Ракът на гърдата е водещата причина за смъртност сред жените, причинена от рак. Ракът на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво, са най-често диагностицираните видове рак сред жените.

 

11. Ракът на белия дроб, простата и стомаха, са най-честите видове рак, диагностицирани при мъжете. Процентът на излекуваните от рак на белия дроб е по-малко от 20%. Ако сте пушач или работата ви е свързана с вдишване на токсини, шансовете за излекуване падат значително – до малко над 3%.

 

12. Хората на възраст от 55 или повече години, са подложени на повишен риск от рак. Приблизително 77% от всички диагностицирани ракови заболявания, са при мъже и жени, попадащи в тази възрастова група.

 

рак, карцином, причини, здравословен, живот, жена, мъж, риск, смъртност

 

13. Според изследванията, затлъстяването увеличава риска от рак. То също може да повлияе и на шансовете за пълно излекуване при такава диагноза. Според едно проучване сред жени след менопауза с рак на гърдата, процентът на напълно излекували се жени е доста по-висок сред тези, които поддържат здравословно телесно тегло, отколкото сред жените, които страдат от затлъстяване.

 

14. Може да не усетите никакви симптоми на рак на яйчниците, на белия дроб или на дебелото черво, докато раковите клетки не започнат да се разпространяват към други части на тялото. Редовните профилактични прегледи са в състояние да помогнат за диагностицирането на тези видове рак в съвсем ранен стадий.

 

Четете още: Симптоми на рак на яйчниците

 

15. Ракът на кожата е най-често диагностицираният вид рак. Броят на случаите на хора, страдащи от това заболяване, се увеличава всяка година. Най-популярният мит е, че ракът на кожата се причинява от излагането на слънчеви лъчи, но това всъщност не е съвсем точно. Излагането на слънце е полезно за тялото ви и увеличава производството на витамин D в организма (чрез взаимодействието на ултравиолетовата светлина с холестерола в кожата).

 

Тридесет минути рано сутрин или късно следобед, излагането на слънце на лицето и ръцете ви е достатъчно, за да получите препоръчителната доза витамин D за деня. Не е добре да оставяте кожата си да изгори, понеже това може да доведе до увреждане на ДНК и в крайна сметка – рак. Бъдете много внимателни в това отношение.

 

рак, карцином, причини, здравословен, живот, жена, мъж, риск, смъртност

 

Внимавайте и с употребата на слънцезащитни продукти, тъй като много често те филтрират полезната ултравиолетова светлина и също могат да причинят рак. Основният химикал, използван в слънцезащитните продукти за филтриране на ултравиолетовите лъчи е октил метоксицинамат (ОМК), за който е доказано, че убива миши клетки дори и в малки дози. Освен това е особено токсичен при излагане на слънчева светлина.

 

ОМК присъства в 90% от слънцезащитните продукти. Най-популярните марки слънцезащитни продукти съдържат и други токсични химикали като диоксибензон и оксибензон. Те се абсорбират през кожата, откъдето навлизат в кръвоносната система, генерират свободни радикали, всяват хаос в имунната система и могат да увредят черния дроб, сърцето и в крайна сметка да предизвикат рак.

 

Четете още: Симптоми на рак на матката

 

16. Здравите клетки имат изградена способността да се самоунищожават. Научното наименование на този процес се нарича „апоптоза“. Това е процес, при който клетката „признава“, че е увредена и сама пристъпва към самоунищожение, за да защити останалите части от тялото.

 

При раковите клетки този автоматичен процес липсва. Учените нямат представа защо. Ракът, невродегенеративните заболявания и сърдечно-съдовите заболявания са пряко свързани с липсата на апоптозата.

 

17. Има храни, които естествено могат да предизвикат увредените клетки да се самоунищожат. Зелен чай, плодове, куркума, авокадо, чесън, зеле, дори тъмен шоколад – това са само някои от храните, които са насочени към унищожаването на раковите клетки.

 

рак, карцином, причини, здравословен, живот, жена, мъж, риск, смъртност

 

Начинът на живот, това, с което се храним, това което пием, активността – всяко от тези неща влияе на здравето на организма и съответно риска от рак.

 

Здравословната диета, доброто хидратиране, добрата почивка, редовните физически упражнения, отказването на цигарите и умереното консумиране на алкохол, ще понижат значително риска от раково заболяване.

 

Да, никой не е напълно защитен и здравословният начин на живот не може да даде пълна гаранция за „имунитет срещу рак“, но пък рискът драстично намалява.

 

Снимки: TheGiantVermin, miss_rogue, Edward Zulawski, Alyssa L. Miller Foter.com

Добави коментар