17 навика на щастливите мами – част 2

Продължава от: 17 навика на щастливите мами – част 1

 

9. Обичайте това, което имате

 

Най-щастливите мами не се конкурират. Нито сравняват себе си, нито децата, колите, къщите и т.н. Не държат на всяка цена детето им да е най-умното или най-сладкото, а колата им да е най-новата. Завистта определено влияе само отрицателно на щастието. За да имате най-голямото богатство, обичайте това, което имате.

 

10. Виждайте се с приятели

 

Щастливите мами имат близки приятели. Имайте предвид, че околните са от ключово значение и за вашето душевно състояние. От най-дребните неща, до въпросите на живот и смърт – важно е да имате наоколо приятел, на когото можете да разчитате. Кой не се нуждае от приятелка, която с търпение и внимание да изслушва историите ви, дори когато са абсурдни или маловажни.

 

11. Планирайте малки забавления

 

Много щастливи майки понякога си купуват сами цветя, в случай че някой друг не е го е направил. Ей така, за настроение. Срещат се със съпрузите си за обяд, правят си маска за лице или общо взето просто правят нещо малко, но приятно.

 

12. Гъвкави правила

 

Едно от най-големите предимства на това вие да сте човекът, който създава правилата, е че можете да ги нарушавате с удоволствие! Можете да правите правилата гъвкави с деца на всяка възраст. Например, ако имате малка дъщеричка, може да ѝ уредите вана пълна с балончета иии… кученцето ви! Ако пък си имате работа с тийнейджър, на път за вкъщи, спрете за суши. Щастливите мами знаят кога е време да нарушат правилата и да устроят мини забава за себе си и своето семейство!

 

Четете още: Заетите майки и стреса

 

13. Време за всеки

 

Ако имате повече от едно дете, не е лоша идея да се насладите на малко време прекарано по отделно с всяко дете. Без постоянно жонглиране или съперничество за внимание. Просто малко време за всеки. Каква радост!

 

14. И това ще мине

 

Когато щастието заплашва да отлети временно, не забравяйте, че и това ще премине. Всъщност тази философия работи добре и в двете посоки. Напомняйте си, че лошите неща ще преминат съвсем скоро, а на хубавите трябва да се наслаждавате, защото и те ще преминат.

 

15. Прощавайте си и забравяйте

 

Всички искаме да постигнем идеалите си за родителство и да правим всичко в точния момент по точния начин. В такива моменти е възможно да загубите самообладание и да подкупвате децата си с бонбони или други изкушения. За съжаление, през цялото време, в което се самообвинявате и самонаказвате за това, то не се отразява добре и на децата. Щастливите майки знаят, че никой не е перфектен. Те просто оставят тези дни на мрачни мисли да си отидат.

 

Четете още: 5 начина да се върнете на работа след майчинство

 

16. Смейте се, ама много

 

Децата обожават да виждат майките си усмихнати. Според изследванията, само извиването на ъгълчетата на устните в усмивка, стимулира произвеждането на серотонин в мозъка. Вашата усмивка ще накара и децата ви да се смеят с вас. Силният, шумен и истински смях с децата е една от най-важните съставки в рецептата за щастливи мами.

 

17. Гушкайте се

 

Щастливите майки гушкат и целуват децата си често. Гушкането във всеки удобен момент, е един страхотен начин да имате здрава връзка с детето си. Освен това така по-лесно ще запазите тази връзка, когато шансовете намалеят и детето ви започне да ходи на училище. Така че – мами, гушкайте малкото си съкровище, докато не е станало тийнейджър, избягващ това!

Добави коментар