16 сигнала, че може да имате ХИВ – част 3

Продължава от: 16 сигнала, че може да имате ХИВ – част 2

 

10. Нощно изпотяване

 

Около половината от хората имат нощно изпотяване през ранните етапи на болестта. Това може да се случи и в късния етап на инфекцията без да бъде свързано с упражнения или температурата в стаята.

 

Подобно на горещите вълни на жените в менопауза, също е така трудно да се предотврати, намокрянето на завивките и чаршафите.

 

11. Промени в ноктите

 

Друг знак от късния стадий на ХИВ инфекцията са промени в ноктите, като например удебеляване и извиване на ноктите, промяна в цвета (черни или кафяви линии, които вървят вертикално или хоризонтално).

 

Четете още: Трябва ли да се тествам за полово предавани болести?

 

Често това се дължи на гъбична инфекция, като кандида. Пациентите с ХИВ инфекция са по-податливи на гъбични инфекции.

 

12. Гъбична инфекция

 

Друг вид гъбична инфекция, е млечницата – инфекция на устата причинена от кандида.

 

Това е много често срещана гъба, която причинява инфекции при жените. Те се появяват в устата или хранопровода, което прави трудно преглъщането.

 

13. Объркване и затруднена концентрация

 

Когнитивни проблеми биха могли да бъдат знак за ХИВ деменция, която се появява в хода на заболяването.

 

В допълнение към объркването и затруднената концентрация, ХИВ деменцията може да включва проблеми с паметта и поведенчески проблеми като гняв и раздразнителност.

 

Дори може да включва проблеми в моториката: тромавост, липса на координация, проблеми със задачи изискващи фини двигателни умения, като писане на ръка.

 

14. Херпес

 

Устният или гениталният херпес могат да са признак на ХИВ инфекция, както в ранния, така и в късния стадий.

 

Херпесът също може да е рисков фактор за заразяване с ХИВ. Това е така защото заради гениталния херпес могат да се образуват рани, които улесняват проникването на вируса в тялото по време на секс. Хората имащи ХИВ имат по-тежки огнища на херпеса, защото ХИВ отслабва имунната система.

 

15. Изтръпване и слабост

 

Късния етап от развитието на ХИВ също може да предизвика скованост и изтръпване на ръцете и краката. Това се нарича периферна невропатия, която се среща при хора с неконтролиран диабет.

 

Четете още: Митове за секса: Щях да знам, ако партньорът ми имаше полово предавана болест

 

Причината за това изтръпване е увреждане на нервите. Тези симптоми могат да се лекуват с болкоуспокоителни и противозадирни препарати.

 

16. Менструални нарушения

 

Напредналият ХИВ повишава риска от нарушения в менструалния цикъл – по-кратки и по-леки менструации.

 

Тези промени обаче са свързани със загубата на тегло и лошото здраве на жените в късния стадий на инфекцията, а не със самата инфекция. Инфекцията с ХИВ може да се свърже и с ранна менопауза.

Добави коментар