16 сигнала, че може да имате ХИВ – част 2

Продължава от: 16 сигнала, че може да имате ХИВ – част 1

 

5. Кожен обрив

 

Кожните обриви могат да се появят рано или късно в хода на ХИВ. Ако обривите не са лесно обясними или не се лекуват лесно, трябва да помислите за ХИВ тест.

 

6. Гадене, повръщане, диария

 

Някъде около 30-60% от хората имат краткосрочно гадене, повръщане и диария в ранните стадии на ХИВ. Тези симптоми могат да се появят като резултат от антивирусна терапия в по-късен етап на инфекцията, както и в резултат на други инфекции.

 

Диарията, която е непрестанна и не се повлиява от лечение, може да е индикация за болестта. Или симптомите могат да бъдат причинени от организъм, който обикновено не се наблюдава при хора със здрава имунна система.

 

Четете още: Как се използва презерватив?

 

7. Загуба на тегло

 

Загубата на тегло е знак за по-напреднала фаза на болестта и отчасти може да се дължи на тежката диария. Ако сте отслабнали много, това е знак, че имунната ви система вече е изчерпана.

 

Пациентът започва да губи теглото си, независимо от количеството храна, което приема. Това вече е закъснял симптом. Той се проявява по-често заради антивирусната терапия. Може да се приеме за знак, ако човек загуби повече от 10% от теглото си, има диария, слабост и повишена температура за повече от 30 дни.

 

8. Суха кашлица

 

Сухата кашлица е първият знак, че може би нещо не е наред. Може да си помислите, че това е просто алергия.

 

Четете още: Безопасен секс – какво всъщност означава?

 

Но тази кашлица не отминава, а се влошава. Антибиотиците, инхалаторите и т.н. не помагат. Нито пък алерголозите. Този симптом може да продължи седмици, без да се намери решение.

 

9. Пневмония

 

Кашлицата и загубата на тегло също може да са предизвестие на сериозна инфекция, причинена от това, че имунната ви система не работи правилно.

 

Има много различни инфекции, които могат да се представят по различен начин. Други опортюнистични инфекции, които включват токсоплазмоза, паразитна инфекция, вирусен херпес, гъбични инфекции и др.

 

Продължава на: 16 сигнала, че може да имате ХИВ – част 3

Добави коментар