16 сигнала, че може да имате ХИВ – част 1

В рамките на месец или два след попадането на ХИВ в тялото, 40 до 90% от хората изпитват грипоподобни симптоми, известни като ретровирусен синдром.

 

Но някои ХИВ симптоми не се проявяват в продължение на години, понякога дори десетилетия от инфектирането.

 

Най-често срещаните симптоми са невидими в ранните стадии на ХИВ инфекцията. Много от заразените не знаят, че са болни. Особено, ако са правили небезопасен секс или са взимали интравенозни наркотици.

 

1. Температура

 

Един от първите признаци на ХИВ е повишаване на температурата.

 

Треската, ако се получи изобщо, обикновено е с леки симптоми като умора, подуване на лимфните жлези, болки в гърлото.

 

Четете още: СПИН – Синдром на придобитата имунна недостатъчност

 

В този момент вирусът навлиза в кръвта и започва да се размножава в големи количества. Когато това се случи, е налице възпалителна реакция на имунната система.

 

2. Умора

 

Възпалителният отговор генериран от атакуваната имунна система също може да накара човек да се чувства уморен и апатичен. Умората може да бъде едновременно по-ранен или по-късен сигнал за наличието на ХИВ.

 

3. Болки в мускулите, ставите, подути лимфни възли.

 

Симптомите често се бъркат с грип, мононуклеоза или друга вирусна инфекция, дори сифилис и хепатит. Това не е изненадващо. Много от симптомите са същите, включително болки в мускулите и ставите.

 

Лимфните възли са част от имунната система на организма и често се възпаляват, когато има инфекция. Много от тях са разположени в подмишниците, слабините и врата.

 

4. Болки в гърлото и главоболие

 

Както и при други симптоми, болките в гърлото и главоболието, често могат да бъдат приписани на ХИВ инфекцията, само в определен контекст.

 

Четете още: Какво са полово предавани болести и какво са полово предавани инфекции?

 

Ако наскоро сте имали рисково поведение, е добре да се тествате за ХИВ. Да се тествате е както добре за както за вас, така и за другите. ХИВ е най-заразен в ранните стадии.

 

Имайте предвид, че тялото не произвежда антитела за ХИВ и тестът за ХИВ може да не го хване в ранния етап. Може да отнеме седмици и месеци, докато кръвния тест отчете наличие на болестта. Вашият лекар може да препоръча други варианти за изследване, като например тест, който открива вирусната РНК – обикновено 9 дни от инфектирането.

 

Продължава на: 16 сигнала, че може да имате ХИВ – част 2

Добави коментар