16 билкови чая – част 2

Продължава от: 16 билкови чая – част 1

 

9. Зелен чай

 

Зеленият чай носи много ползи за здравето, а това признание получава дори и от лекарите. Намалява риска от рак и инхибира канцерогена от тютюнопушенето. Зеленият чай съдържа мощни антиоксиданти, наречени полифеноли, които помагат за освобождаването от свободните радикали.

 

Той предпазва от образуването на тумори. Зеленият чай понижава нивата на холестерола и триглицеридите и по този начин спомага за доброто здраве на сърцето. Понижава кръвното налягане и предпазва от кариеси и стоматологични проблеми. Зеленият чай е добър и в битката с различни вируси.

 

10. Чай от кардамон

 

Това вечно зелено растение се отглежда главно в Индия и Гватемала. От него се получава страхотен и силно ароматен чай. Има леко пикантен и сладък вкус. Кардемонът помага при лечение на нарушено храносмилане, предпазва от болки в стомаха и метеоризъм.

 

Четете още: 4 храни за подсилване на имунитета през есента

 

Този чай ще помогне и при гадене, белодробни заболявания и наличието на храчки. Облекчава кашлицата и води до отхрачване. Ако прекалявате с кафето, чаша чай от кардамон ще помогне за детоксикацията на кофеина от вашия организъм. Този чай е чудесен за жени, изпитващи резки промени в настроението си по време на менструалния си цикъл.

 

11. Чай от бял трън

 

Чаят от бял трън е много полезен за черния ви дроб. Тази билка помага на черния дроб да регенерира и функционира по-добре. Освен това е добър за жлъчката и помага на храносмилателната система.

 

12. Чай от шипка

 

Плодовете на шипката са едни от най-добрите източници на витамин С, който е много важен за имунната система, здравето на кожата и тъканите, както и за функцията на надбъбречната жлеза. Определено не пренебрегвайте шипката, когато решите да укрепвате здравето си.

 

13. Чай от лимонова трева

 

Лекият цитрусов привкус, който идва от лимоновата трева е предпочитан както при готвене, така и за чай. Този чай често се сервира след вечеря за подпомагане на храносмилането. Това му свойство се дължи на веществото, наречено цитрал, което е активна съставка и при лимонените кори. Можете да смесвате лимоновата трева и с други билки.

 

Четете още: 10 причини да се храните балансирано и здравословно

 

14. Чай от ехинацея

 

Ехинацеята е широко разпространена за лечение на обикновена настинка. Тя е мощна билка, която съдържа активни вещества, които подпомагат имунната система и облекчават болките при възпаления. Ехинацеята има и антиоксидантен ефект. В листата и цветовете на растението се съдържат полизахариди (вещество, известно с това, че активира имунната система).

 

15. Чай от боровинки

 

Изсушени на слънце и запарени с вряща вода, листата от боровинка са есенцията на повечето чайове с вкус на боровинка. Изследванията показват, че в листата се съдържат флавоноиди, известни със своето силно антиоксидантно действие.

 

16. Чай от глог

 

Листата, плодовете и цветовете на растението глог се използват в различни ароматизирани чайове. Смята се, че това растение съдържа флавоноиди, които помагат за подобряване на здравето на сърдечносъдовата система и разширяват кръвоносните съдове, което увеличава циркулацията на кръвта и намалява стреса. Чаят от глог помага при задържането на вода, като изчиства от тялото излишната сол.

Добави коментар