раждане, болка, напъни, игли, бебе, упойка

15 неща, които никой не ви казва за раждането – част 1

Еуфорията и вълнението, които ви връхлитат, когато разбирате, че сте бременна, са наистина несравнимо усещане. Когато близките ви говорят колко e прекрасно, всъщност те пропускат някои детайли свързани с раждането. Наясно сте с това, нали? Околните ви убеждават, че то ще мине съвсем естествено и всичко ще бъде наред.

 

Всички се опитват да ви уверят, че няма за какво да се тревожите. Контракциите ще се появят, което ще е леко болезнено, но след епидуралната упойка, всичко едва ли не ще мине по мед и масло. Това съвсем не е цялата истина. Ето и няколко истини за раждането, които може би никой няма да ви каже.

 

1. Промяна на личността

 

Възможно е заради болката да минете през всички етапи на лудостта. Контракциите не са шега, вие буквално ще полудеете докато те протичат. Разбира се, може да сте една от късметлийките, която да не чувства контракциите с пълната им сила, но в случай, че не сте – подгответе се за болка в истинския смисъл на думата. В този момент настроението ви ще започне да се променя светкавично. В един момент ще искате партньорът ви да хване ръката ви, 5 секунди по-късно това ще започне да ви дразни и ще започвате да крещите да ви остави на мира.

 

раждане, болка, напъни, игли, бебе, упойка

 

2. Игли

 

По време на раждането ще бъдете убодени повече от веднъж. В случай, че вените ви са много тънки и не се виждат добре, възможно е това да създаде затруднение за медицинския екип и да се наложи да ви боцкат няколко пъти. Ако пък случайно имате страх от игли – сега е моментът да го преодолеете.

 

3. Апарат за измерване на кръвното налягане

 

През цялото време към вас ще има плътно прикрепен апарат за мерене на кръвно налягане. След като се роди бебето медицинският екип ще провери кръвното ви още няколко пъти. Освен това преди раждането можете да видите както своите сърдечна честота и кръвно налягане, така и на бебето, на монитор в непосредствена близост до леглото ви. Това може да ви се стори дори интересно.

 

Четете още: 7 интересни факта за бебешките ритници по време на бременността

 

4. Различни лекари

 

По време на раждането ще видите много непознати лица, които може да ви задават въпроси, да ви  карат да подписвате документи, свързани с болничния престой и т.н. Медицински сестри, акушерки, гинеколози, анестезиолози и т.н. Лекарят, който води раждането няма да бъде единственият медицински специалист наоколо.

 

раждане, болка, напъни, игли, бебе, упойка

 

5. Възможно е лекарите да предизвикат изтичането на водите ви

 

Лекарите могат спукат околоплодния сак, тоест да предизвикат изтичането на водите ви, за да ускорят раждането. Това ще направи контракциите ви по-силни. Молете се вече да ви е поставена епидурална упойка, защото ако не е, това ще боли.

 

Четете още: Какво не трябва да правите по време на раждане? – част 1

 

6. Само 1 човек в родилното отделение

 

През повечето време, лекарят ви ще позволи само на 1 човек да е в стаята с вас, когато сте готови за същинската част от раждането. Това условие се поставя както по здравословни причини, така и за ваше добро. Трябва да сте в спокойно състояние на ума, а ако цялото ви семейство присъства на раждането, вероятността да сте дори по-нервни е огромна. Семейството ви може да чака в чакалнята, а вие ще се концентрирате върху себе си и човека, който сте решили да е до вас и ви кара да се чувствате по-спокойни.

 

раждане, болка, напъни, игли, бебе, упойка

 

7. Безчуственост след епидуралната упойка

 

След епидуралната упойка ще станете безчувствени от кръста надолу. Възможно е дори да не усещате пръстите на краката си. Епидуралната упойка е сериозно болкоуспокояващо, което действа веднага, а вие ще сте много благодарни за това.

 

Продължава на: 15 неща, които никой не ви казва за раждането – част 2

 

Снимки: brennaval, Marius Waldal, DanielJames, summerbl4ck Foter.com

Добави коментар