раждане, бебе, катетър, повръщане, храни,

15 неща, които никой не ви казва за раждането – част 2

Продължава от: 15 неща, които никой не ви казва за раждането – част 1

 

8. Катетър

 

Ако планирате да родите с епидурална упойка или цезарово сечение, трябва да знаете, че ще ви поставят катетър. Много бъдещи майки всъщност нямат представа за този малък бонус. Малко е дискомфортно, когато ви го поставят и махат, но определено не е най-неприятната част от раждането. Тъй като няма да чувствате особено долната част на тялото си след епидуралната упойка, вероятно няма да усетите ако ви се пишка, така че катетърът е много полезно нещо докато бебето не се роди.

 

9. Разкъсвания на перинеума

 

По време на вагинално раждане може да се получи разкъсване на кожата и меките тъкани между влагалището и ануса (перинеума) при някои жени. Всъщност е много неприятно, тъй като се налага да ви се направят шевове. Трябва да знаете, че след това не е добре да вдигате тежко и да се навеждате, за да се излекувате възможно най-бързо.

 

раждане, бебе, катетър, повръщане, храни,

 

10. Клизма

 

Трябва да знаете, че по време на раждането има реална опасност от напъването всъщност да се изходите по голяма нужда без дори да разберете, тъй като няма да чувствате особено долната част от тялото си. Затова в болниците има практика да се прави клизма преди да започне активното раждане. Разбира се, никой не може да ви задължи, но помислете добре дали пък не е по-хигиенично както за вас, така и за бебето ви да се подложите на една?

 

Четете още: 7 интересни факта за бебешките ритници по време на бременността

 

11. Не е разрешено да се храните

 

След като вече сте в родилното отделение, не ви е позволено да се храните. Това може да се окаже доста неприятно, защото вие все още сте бременна и следователно – гладна. Не се опитвайте да изнудвате съпруга си да ви даде контрабандна храна! Не е добре да ядете в този момент.

 

12. Повръщане

 

Възможно е раждането или по-специално напъването, да бъде гарнирано с повръщане. Този бонус може да се дължи на глад, стрес или реакция към болката. Не се притеснявайте, напълно нормално е да повърнете по време  на раждането, нито ще сте първата, нито последната.

 

раждане, бебе, катетър, повръщане, храни,

 

13. Може да не видите лекаря си преди същинската част

 

В много случаи може изобщо да не видите своя лекар, докато не дойде момента с напъването. Вашият лекар може да е с други пациенти, които в същия момент раждат. Същевременно ще трябва да се доверите на останалите медицински лица наоколо, които ще направят всичко възможно да се погрижат за вас.

 

Четете още: Малки тайни за по-лесно раждане – част 1

 

14. Няма да родите само бебе

 

Сигурно си представяте излизането на бебчето: щастие, усмивки, сълзи. Да, ама не. Първо ще трябва да родите и плацентата. Добре е да знаете това предварително, за да не се шокирате, когато лекарят ви каже да продължите да напъвате, след като бебето ви вече се е родило. Така де, не си мислите, че идва още едно, непредвидено бебе.

 

раждане, бебе, катетър, повръщане, храни,

 

15. Времето за гушкане на бебето не е веднага

 

В киното малко объркват представата на бъдещите мами, показвайки, че бебето излиза и хоп, след 1 мин. вече е в ръцете на мама, измито, усмихнато (а в повечето случаи и на месец и половина – два). Всъщност след като бебето се роди ще имате шанс да го видите. След това акушерките ще се погрижат за малкия човек, ще го измият, претеглят, измерят, преслушат и т.н. Ще имате най-много 45 мин. с бебето и след това медицинският екип ще го вземе от вас, за да му се направят необходимите изследвания. След 3-4 ч., когато всичко е готово, ще го доведат при вас и вероятно ще имате цял ден и вечер заедно!

 

Снимки: Abhijit Chendvankar, B&B Fotografía 2013 Foter.com

Добави коментар