14 начина да накарате детето си да се храни по-добре

1. Направете график

 

Децата трябва да ядат на всеки 3-4 часа – да имат 3 хранения, две закуски между основните хранения и да приемат много течности. Ако планирате диетата на детето си по този начин, тя ще бъде много по-балансирана и то няма да прегладнява или преяжда.

 

2. Планирайте вечерите

 

Ако ви се струва твърде трудно да мислите вечерите за седмица напред, започнете да планирате само  за 2- 3 дни. Не е нужно една добра вечеря да бъде много специална, но трябва да е балансирана: пълнозърнест хляб, ориз, макаронени изделия, плод, зеленчук и източник на протеин – постно месо, сирене или боб.

 

3. Не се превръщайте в готвач в заведение

 

Може да е изтощително да готвите различни неща за всеки член от семейството – сервирайте едно и също за цялото семейство. Организирайте храната така, че децата все пак да имат възможности за избор. Децата често имитират поведението на родителите си, така че вероятно ще хапват храната, която и вие.

 

4. Вържете езика си

 

Колкото и да е трудно, не се опитвайте да коментирате какво и колко децата ядат. Бъдете възможно най-неутрални. Не забравяйте, че сте свършили работата си като родител като сервирате балансирана вечеря, вашите деца са отговорни за това как ще се нахранят. Ако се опитвате да „насилите“ децата си да ядат зеленчуци например, това което вероятно ще постигнете, е само да се дърпат още повече.

 

5. Въвеждайте нови храни постепенно

 

Децата не харесват новите храни по природа. Обяснете им, че понякога те трябва да свикнат с новия вкус, който опитват.

 

6. Нарежете

 

Ако децата ви не ядат зеленчуци, експериментирайте като ги нарежете. Поднесете тънко нарязани морковчета на децата си, с малко дресинг отгоре.

 

Четете още: Необходимо ли е да давам на детето си хранителни добавки?

 

7. Закуската е важна

 

Повечето семейства не ядат достатъчно фибри на дневна база. Закуската е лесен начин да ги добавите в диетата на детето си. Потърсете зърнени храни богати на фибри. Това е бързо решение. Приготвяйте пълнозърнести палачинки и гофрети, овесена каша или овесени ядки с кисело мляко.

 

8. Изберете соята

 

Дори и децата ви да нямат млечна алергия, соевото мляко е страхотен източник на здравословни фитохимикали. Възможно е да не го харесат на вкус, но няма да го забележат, ако е скрито в рецепта.

 

9. Гответе заедно с децата си

 

Ако вашите деца участват в избора или приготвянето на храната, те ще бъдат по-заинтересовани от яденето на това, което са създали. Вземете ги в магазина и пазарувайте заедно с тях.

 

Четете още: Ефектът на шоколада върху децата – наръчник за родители

 

10. Не купувайте нездравословна храна

 

Не забравяйте, че не децата, а вие сте отговорни за храните, които влизат в къщата. Ако не внасяте в къщата си нездравословни храни, децата ви ще ядат повече плодове и зеленчуци.

 

11. Отпуснете му края понякога

 

Когато забранявате на децата си определени храни, то те ще станат още по-привлекателни за тях. Така че от време на време им позволявайте да си хапват неща, които не са най-здравословният избор, но пък децата ги обичат.

 

12. Забавлявайте се

 

Колкото по-творчески приготвена е храната, толкова повече ще се хареса на децата. Направете усмихнати личица на палачинките или дайте на храните забавни имена. Освен  това, децата харесват всякакви мини храни – като мини сандвичи или мъфини. Направете сандвичите на сърчица, например.

 

13. Бъдете пример за подражание

 

Ако сте постоянно на диета или непрестанно променяте хранителните си навици, децата ви ще мислят, че този вид поведение е нормално. Помислете за посланията, които отправяте към децата си. Доверявайте се на тялото си, то само сигнализира, че сте гладни или сити. Така ще научите децата си да правят същото.

 

14. Настройте вашето отношение

 

Осъзнайте, че това, което вашите деца ядат през повечето време, има значение. Пуканки в киното или яденето на сладолед са едно от истинските удоволствия на живота. Подобен тип глеозтии не трябва да се ограничават съвсем, а просто да се балансират с основните храни, които консумират децата ви в ежедневието си.

Добави коментар