13 съвета за семейно щастие

Толстой е бил прав – всички щастливи семейства са еднакви. Най-малкото – те споделят някои основни характеристики. Ето, няколко съвета как да имате щастлив дом:

 

1. Отделете време за прегръдки

 

Не можете да предозирате прегръдките. Те са също толкова важни за семейното щастие, колкото и времето, което членовете му прекарват заедно, прегърнати в четене и игри. Тази положителна връзка помага на децата да се чувстват обичани и сигурни. Освен това е забавно за родителите.

 

2. Пейте заедно, бъдете заедно

 

Да пеете заедно е страхотен начин да се свържете със семейството си и да бъдете щастливи. Измислете свои собствени текстове за любимите си мелодии, танцувайте с децата си, слушайте музика, докато почиствате дома си, например.

 

3. Обособете време и място за забавление

 

Въпреки че е добре да насърчавате децата си да се занимават с училищните си задължения и извънкласни дейности, все пак имайте предвид, че твърде много наблягане на това, може да създаде напрежение и тревожност. Отделете време за дейности, които нямат друга цел, освен да позволят на семейството да прекара повече време заедно и да се забавлява. Играйте игри, правете разходки, посетете пещера, гответе, занимавайте се с градинарство – това ще направи децата ви щастливи.

 

4. Упражнявайте се заедно

 

Разходете се в парка с децата. Там можете да си починете, докато децата си играят в пясъчника или са на люлката. Този вид „излет“ ще позволи на децата да моделират здравословно поведение и ще ви осигури нужното време със семейството ви.

 

Вижте още: Кои фактори влияят на семейния живот и взаимоотношения?

 

5. Създайте здравословни навици

 

Бързите храни са с високо съдържание на сол и захар и могат да бъдат привлекателни, но ще имат и огромно влияние върху здравето и настроението в семейството. Създайте здравословни навици. Например, спрете цигарите, яжте много плодове и зеленчуци, ядки, сушени плодове. Здравите хора са щастливи.

 

6. Гответе заедно

 

Това е още един начин да накарате децата си да се интересуват от здравословни храни. Докато приготвяте вечеря с тях, вие насърчавате техните здравословни навици, както и ги учите на работа в екип или импровизаторски умения. Също така, ако децата приготвят ястията си са по-склонни да ги ядат след това.

 

7. Награждавайте доброто поведение

 

Важно е да насърчите доброто поведение на децата си. Екскурзия до зоопарка, филм и пуканки, могат да бъдат добри мотиватори.

 

Вижте още: Как да намалите стреса в семейството? – част 1

 

8. Четете и пишете заедно

 

Отделяйте време за четене всеки ден. Почетете на глас на децата си или прекарвайте време заедно, в което да прекарвате с техните собствени книги или слушайте аудио книга. По този начин гушкането на дивана може да стане още по-уютно. Важно е за децата да прекарват всеки ден време в писане.

 

9. Прекарвайте отделно време с всяко едно от децата си поотделно

 

Родителите с повече от едно дете трябва да се опитват да прекарват отделно време с всяко от децата си, дори ако то е само 10 мин. Това специално време с родителите помага на детето да се чувства специално и да се свърже с вас.

 

10. Създайте рутина

 

Децата се чувстват по-щастливи, когато знаят какво да очакват. Така че рутинните задължения преди лягане като баня, истории, разкази, песни, могат да намалят лошото поведение при тях. Сутрешната рутинна работа може да ви помогне да се организирате по-бързо и да излезете навреме от вкъщи.

 

Вижте още: Как да балансирате между бизнеса и децата?

 

11. Оценявайте се един друг

 

Намерете начини, с които да покажете колко много се цените един друг. Една от идеите е да показвате щастието си всеки път, когато детето ви се връща от училище или родителя от работа.

 

12. Не забравяйте, че едно „Съжалявам.“ не е достатъчно

 

Когато едно от децата ви нарани чувствата на брат си или сестра си, не е достатъчно само да се извини. Тогава детето трябва да намери начин и да помогне да излекува раната, която е причинило, като му помогне с домакинската работа или сподели играчката си.

 

13. Направете брака ваш приоритет

 

Най-важното, което можете да направите за детето си е да обичате партньора си и да показвате любовта си. Този модел е добър пример за вашето дете и също така помага да поддържате брака си непокътнат.

Добави коментар