13 полезни съвета срещу поленова алергия

Автор: Д-р Стефка Евтимова

Алерголог и педиатър

 

Поленовата алергия е патологична реакция на имунната ни система към полените, които нормално се разпространяват в околната среда през различните сезони. Поленовите зрънца се пренасят на огромни разстояния от въздушните течения и могат да причинят оплаквания у хора, които нямат видим контакт със съответния полен.

 

Най–често на полените реагират:

 

носа – сърбеж, кихане, воднист секрет

очите – зачервяване, сълзене, силен сърбеж

белият дроб – пристъп на кашлица, затруднено свиркащо дишане, чувство за недостиг на въздух

кожа – сърбящ обрив, обикновено при директен контакт с полени

устна кухина – сърбеж, лек оток на лигавицата на меките тъкани при консумация на някои плодове, зеленчуци и ядки.

 

Четете още: Алергия към протеините на кравето мляко – част 1

 

Характерна за тези оплаквания е тяхната повторяемост, приблизително по едно и също време на годината, в няколко поредни сезона.

 

Ето и 13 неща, които ще са ви полезни, ако сте един от 20% страдащи от алергичен риноконюнктивит:

 

1. В сухите, горещи и ветровити дни, полените са по-опасни, защото по-голямо количество полепва върху лигавицата на носа и очите и причиняват по-тежки оплаквания. За предпочитане е в такива дни да стоите предимно в затворени пространства. Дъждовните дни са по-благоприятни за вас, тъй като въздухът „се измива” от полени и симптомите временно се облекчават.

 

2. Ако имате домашен любимец, възможно е да не сте алергичен към него, а към полените полепнали по козината му, които пренася в дома ви. Това трябва да се уточни чрез кожно тестване. След разходка с домашния ви любимец навън, винаги го почиствайте.

 

3. Концентрацията на дървесните полени е най-висока сутрин, затова по това време затваряйте прозорците, за да намалите контакта си с тях.

 

4. Ако предпочитате да спортувате навън, правете го следобед , когато нивото на полените е по-ниско.

 

5. Носете големи слънчеви очила, които освен, че имат UV – защита, възпрепятстват и директното попадане на полени върху очната повърхност.

 

Четете още: Алергия към антибиотиците

 

6. След продължителен престой навън или работа на двора, задължително взимайте душ и изпирайте дрехите си, тъй като по тях има значително количество полепнали полени. Промивайте очите с изкуствени сълзи, а носа със солени разтвори – това ще намали оплакванията ви.

 

7. Ако носите меки контактни лещи, те могат да бъдат причина полените да се задържат по-дълго в контакт с очната лигавица, тъй като имат висока способност да абсорбират всичко от околната среда – полени, цигарен дим, както и медикаменти в сълзите. За препоръчване е в този сезон да се носят лещи за краткосрочна употреба.

 

8. Тютюнопушенето (активно и пасивно) увеличава 3 пъти риска от алергизация към полени, тъй като увредените повърхностни клетки от цигарения дим са по-уязвими на полени.

 

9. Сулфатите във вината и бирата предизвикват алергични реакции у някои хора. Ако сте един от тях и имате поленов риноконюнктивит, то консумирането на алкохол в този сезон може да влоши оплакванията ви съществено.

 

Четете още: Алергия към протеините на кравето мляко – част 2

 

10. Полените и хранителните алергени в някои сурови плодове, зеленчуци и ядки си приличат твърде много. Повече от 1/3 от хората с поленова алергия при консумацията им изпитват твърде неприятни симптоми – сърбеж в гърлото и устата, кашлица. Организмът „си мисли” , че поглъща полени. Термичната обработка намалява оплакванията. В 2 % от случаите може да се стигне до живото заплашващ алергичен шок.

 

11. Стресът влошава вашите алергии. При хора, които имат високо ниво на стрес, алергичният риноконюнктивит протича 4 пъти по-тежко. Всичко, което може да намали нивото на стреса ще подобри и симптомите: медитация, йога, редовен спорт, слушането на класическа музика и други. В проучване е установено, че слушането на Моцарт намалява продукцията на вредните антитела срещу алергени. Същото се случва и при целувка с любим човек.

 

12. Избягвайте помещения, в които има иританти като парфюми, ароматизатори, запалени свещи, декорации, тъй като те допълнително дразнят и без това алергично възпалените лигавици на носа и очите.

 

13. Плуването е чудесен спорт, но имайте предвид, че хлорните препарати използвани за дезинфекция имат силен дразнещ ефект и също могат да влошат симптомите ви, особено при плуване в закрити басейни.

Добави коментар