12 съвета как да направите тичането свое хоби

Тичането може да бъде наистина вълнуваща дейност, но също така може да бъде трудна или непосилна задача за начинаещите спринтьори. Но ето няколко умни съвета, които ще ви поддържат ентусиазирани във всеки един момент.

 

1. Инвестирайте в добър чифт маратонки

 

Това е най-голямата инвестиция (с изключение на времето). Няма обувка, която да пасва на всеки, така че отидете до специализиран спортен магазин и вземете такива маратонки, които отговарят на вашите нужди и добре подкрепят крака ви.

 

2. Давайте си нужните почивки по време на тичане

 

Да забавяте темпото във всяка дейност е разумно решение, което ще предотврати нараняване или прегряване. Загрявайте и също така намалявайте темпото, когато се налага поне чрез 10 минутни паузи на ходене. Това помага за облекчаване на уморените мускули и възстановява скоростта.

 

хоби, тичане

 

3. Поддържане на добра форма

 

Дръжте главата си нагоре, очите напред, ръцете свити на нивото на кръста. Разклатете ако имате нужда. Стойте стабилно на краката си и бъдете отпуснати. Забавлявайте се!

 

Четете още: 6 ползи за здравето от хобито през свободното време

 

4. Разтягайте

 

Има някои спорове относно най-добрият начин за разтягане преди бягане. Може да предпочетете обикновено загряване и преди да започнете да тичате разтегнете тялото си, така че да почувствате „нуждата“ от тичане. Основното нещо е да започнете бавно и да слушате сигналите на тялото си.

 

хоби, тичане

 

5. Правете кросове и се уверете, че си давате нужното време за възстановяване

 

Повторяемостта при тичането натоварва глезена, коляното, тазобедрените стави и ви поставя в по-висок риск от фрактури и наранявания от упражненията. Почивката ви позволява да се възстановите, освен това ако се занимавате само с тичане, може да ви доскучее и физически и психически.

 

Въпреки това, е важно да останете активни през тези дни. Вие също може да разделите дните си на тренировки по бягане и на дни за по-леки упражнения (в които си взимате почивка от движението). Разнообразявайте с плуване, стречинг или йога. Ако наистина чувствате болка и умора, просто се разходете 20 минути пеша, за да вземете нужната почивка.

 

Четете още: 7 причини четенето да е най-доброто хоби

 

6. Уверете се, че се храните и хидратирате правилно

 

Вие не искате да се чувствате преяли, нито гладни, преди да започнете тренировка. Яжте лека храна или закуска 2-3 часа преди тренировка. Избирайте здравословни въглехидрати, мазнини и протеини.

 

Опитайте неща като бъркани яйца със зеленчуци, парче пълнозърнест хляб, плодове, постно месо, зелени салати и др.

 

След тренировка искате да попълните енергийния склад възможно най-бързо, за да спомогнете за намаляване на мускулната скованост и болезненост. Не чакайте докато ожаднеете, за да пиете вода. Хидратирането трябва да става преди, по време и след тренировка.

 

хоби, тичане

 

7. Тичайте отвън

 

Бягащата пътека е чудесна за тренировка, но е важно да бягате навън, колкото е възможно повече. Сменяйте терените си за бягане, и ако е възможно тренирайте за предстоящо състезание.

 

8. Преминете отвъд зоната си на комфорт

 

Тичането е по-скоро психически, отколкото физически спорт. Толкова е лесно да изкарате себе си извън зоната си на комфорт. Може да използвате малък трик „да броите играта“. Когато се чувствате уморени и забавяте или спирате, започнете да броите стъпките си докато продължавате да тичате, това ще ви помогне да се развеселите и да постигнете целта си и ще ви позволи да забравите болката, ако изпитвате такава.

 

Четете още: Различните видове хобита

 

9. Регистрирайте се за местно състезание, ако има такова

 

Проучете и ако има състезание във вашия район, ще ви трябват най-малко 6 седмици да се подготвите за това. Датата на състезанието ще ви поддържа мотивирани.

 

тичане, хоби, състезание

 

10. Направете си група с обща кауза

 

Попитайте семейството си, приятели и колеги дали искат да се присъединят към вас, за подкрепа и другарство.

 

11. Присъединете се към клуб по тичане

 

Да бъдете част от група, професионална или не, може да ви помогне да се амбицирате и да постигнете по-големи цели, отколкото ако действате сами.

 

Четете още: Как да си намеря хоби?

 

12. Ходете ако имате нужда, не забравяйте да се поглезите!

 

Няма нищо лошо в разходката като почивка. Не се напрягайте до изтощение преди да си позволите почивка, независимо дали имате състезание или си е обикновена тренировка.

 

Вземете си дълга вана, отидете на масаж или вземете топъл душ. Уверете се, че се храните здравословно, останете хидратирани и се наспивайте добре.

 

тичане, хоби

 

Снимки: jacsonquerubin, hernan.seoane, rachel sian, hardloperhans, adifansnet Foter

Добави коментар