12 съвета за сухата бебешка кожа

Сухата кожа може да бъде неприятно изпитание за вашето бебе. Неговата кожа е не само по-нежна и по-чувствителна от вашата, а и тя произвежда по-малко хидратиращи масла. Така че не е чудно, че бебешката кожа лесно се изсушава.

 

Зимните месеци могат да бъдат особено трудни, заради големите температурни амплитуди – от студено, влажно време навън, към топъл и сух въздух вкъщи. Какво можете да направите, за да запазите чувствителната бебешка кожа и как да я успокоите, ако тя е раздразнена? Ето няколко начина как да запазите кожата на бебето си добре хидратирана и мека:

 

Естествени начини да предпазите кожата на бебето от изсъхване:

 

1. По-кратко къпане

 

Колкото и забавно да е къпането, намалете времетраенето му до около 10 мин. Всяка минута изсушава допълнително бебешката кожа. Ограничете баните с по-агресивни препарати до 2-3 пъти седмично – освен, ако бебето ви не се нуждае от допълнително къпане.

 

къпане, времетраене, бебе, суха кожа

 

2. Използвайте вода с подходяща температура

 

По-хладката вода изсушава по-малко кожата (и е по-безопасна, защото няма да изгори бебето), отколкото горещата.

 

3. Изберете подходящ сапун

 

Когато купувате продукти за грижа за бебешката кожа, изберете нежни, хипоалергенни продукти за измиване, вместо стандартен сапун. Ваната с мехурчета също не е препоръчителна, тъй като може да изсуши  допълнително сухата бебешка кожа.

 

Четете още: Трябва ли да използвам сапунена вода, за да почистя бебето, когато сменям пелените?

 

4. Не позволявайте на бебето да стои в сапунената вода

 

Чистата вода не изсушава толкова бебешката кожа, както сапунената. Ако бебето ви обича да си играе с водата, нека постои в нея преди да сложите сапун.

 

бебе, суха кожа, къпане,

 

5. Подсушете кожата на бебето след баня

 

Избягвайте търкането при подсушаване на бебето – то може да нарани бебешката кожа. Подсушавайте внимателно с кърпа, като попивате водата.

 

6. Не претопляйте къщата

 

Топлият въздух изсушава допълнително кожата на бебетата, така че поддържайте температурата около 20 градуса, ако можете.

 

Четете още: Как да отрежем ноктите на бебето?

 

7. Облечете добре бебето си, когато излизате навън

 

Ръкавиците и шапката ще предпазят бебето ви от вятъра. Тънък слой вазелин или успокояващ крем ще попречи на лицето и устните му да изсъхнат в мразовитите дни.

 

8. Използвайте лек прах за пране

Използвайте специален прах за пране за бебета. Той няма да раздразни бебешката кожа и няма да я изсуши допълнително.

 

прах за пране, бебе, суха кожа,

 

Естествени методи за лечение на сухата бебешка кожа

 

9. Хидратирайте

 

След баня, намажете нежен хипоалергенен бебешки лосион върху леко влажната му кожа. Нанасяйте на всеки 12 часа, дори и в дните, когато пропускате банята.

 

10. Използвайте овлажнител за въздух

 

Влагата във въздуха овлажнява и кожата.

 

11. Осигурявайте на бебето повече течности

 

Ако можете да контролирате това, кърмете бебето си по-често или добавете малко повече формула в бутилката му. Това означава и смяна на повече бебешки пелени, но запазването на малкия човек хидратиран е много полезно за неговата кожа.

 

12. Добавете овесени ядки

 

Сложете чаша овесени ядки в чиста кърпа, завържете добре и я накиснете. След това изстискайте и полейте с овесената вода сухата кожа на бебето.

 

Ако сухите петна по кожата се разпространят или изглеждат по-големи, консултирайте се с вашия педиатър. Той може да предложи различни възможности за лечение на сухата бебешка кожа. 

 

Снимки: Nathangibbs, MakuKulden, photosavvy Foter.com 

Добави коментар