12 основни правила за интимната хигиена при жените – част 2

Продължава от: 12 основни правила за интимната хигиена при жените – част 1

 

7. Избърсвайте се отпред назад

 

След посещение до тоалетната, се избърсвайте с тоалетна хартия отпред назад, т.е. от вагината към ануса. Това ще ви предпази от разпространение на бактерии от ануса към вагината, което може да предизвика инфекции и сериозни проблеми.

 

8. Носете памучно бельо

 

Памучните дрехи и бельо позволяват на кожата да диша. За разлика от памукът, синтетичните материи пречат на въздуха да циркулира, увеличават влажността в интимната зона и така се изгражда подходяща среда за развитието на бактерии. Носете удобно, памучно бельо всеки ден и запазете синтетичното бельо само за специални случаи. Също така е добре да избягвате да носите тесни дънки и панталони.

 

9. Измивайте своята интимна зона преди и след сексуален контакт

 

Това е важно защото спира разрастването и разпространението на бактерии. Освен това вашият партньор също трябва да спазва добра интимна хигиена.

 

Четете още: Кога трябва да посетите гинеколога?

 

10. Сексът по време на менструация увеличава риска от инфекции

 

Избягвайте секс по време на менструация. Това е от особено значение, ако сте склонни към инфекции. Най-доброто нещо, което може да направите е да изчакате менструацията да свърши.

 

11. По време на цикъл сменяйте дамските превръзки на всеки 2 до 4 часа

 

Не трябва да допускате да останете с една дамска превръзка повече от 4 часа. И това не е само за да се чувствате чисти и свежи, но ще ви предпази от бактерии. Така че, уверете се, че сменяте дамските превръзки на всеки 2-4 часа.

 

Четете още: Тампони или превръзки – изборът е ваш

 

12. Използвайте тампони по-рядко и ги сменяйте на всеки 2-3 часа

 

Никога не трябва да заспивате с тампон. Тампоните трябва да бъдат сменяни редовно, защото могат да причинят инфекция или синдром на токсичният шок, което може да се окаже фатално. Не използвайте тампони, ако имате инфекция, защото може да влошите нещата.

Добави коментар