12 основни правила за интимната хигиена при жените – част 1

Жените често говорят и споделят техният опит и съвети относно грижите за кожата, косата и как да използват грим. Но за съжаление, така важната тема за интимната хигиена не е в центъра на техните разговори.

 

Интимната хигиена е изключително важна за жените, тя не се свежда просто до чувството за чистота и свежест, но и до избягването на дразнещи, понякога опасни здравословни проблеми, които могат да се появят. Тук са някои основни правила за интимната хигиена.

 

1. Обикновените сапуни и душ гелове не са подходящи за измиването на интимната зона

 

Повечето сапуни и душ гелове са предназначени за нормалното рH на кожата, което е 5.5. Нормалното рH на здрава вагина е около 3.8 до 4.5. Използвайки обикновен сапун може да нарушите естествената вагинална флора, което може да доведе до развитието на опасни бактерии. Като резултат могат да се появят проблеми като раздразнение, сърбеж, миризма, болка, необичайно течение или инфекция.

 

Така че, бъдете внимателни като купувате козметика за интимната хигиена. Много гинеколози съветват използването само на топла вода, но ако решите, че това не е достатъчно, използвайте само интимен сапун, който е специално предназначен за това.

 

2. Мийте само външните части на вашата интимна зона

 

Вагината има способността да се самопочиства, така че, не е необходимо да я миете отвътре. Всъщност миенето на вагината отвътре може да бъде болезнено и опасно. Трябва да миете вашата интимна зона само отвън, което означава, че трябва да миете само вашата вулва, вагиналните устни и зоната около клитора.

 

Четете още: Как да избягаме от гъбичките?

 

3. Мийте интимните си части най-малко веднъж на ден

 

Измивайте интимната зона най-малко веднъж на ден с топла вода. Препоръчително е да се измивате след всяко посещение до тоалетната по голяма нужда, за да се предпазите от разнасянето на бактерии до вагината си. Когато сте в цикъл, уверете се, че се измивате поне два пъти на ден с топла вода.

 

4. Не използвайте гъби и ръкавици

 

Гъбите и ръкавиците могат да причинят нараняване на тази нежна и деликатна кожа около вагината. Когато миете интимните си части е достатъчно да използвате ръката си.

 

Четете още: 11 грешки, които жените трябва да избягват през лятото – част 1

 

5. Не насочвайте струя вода директно във вагината си

 

Когато миете интимната зона, не насочвайте струята вода директно към вагината. Позволете на водата да пада надолу около интимната ви зона, за да предотвратите попадането на бактерии във вагината.

 

6. Винаги използвайте нежна кърпа за подсушаване

 

Кърпата, която използвате след измиване трябва да бъде нежна и суха. Вие трябва да сменяте вашата кърпа за подсушаване на всеки 2-3 дни и тя трябва да бъде предназначена само за вас, не позволявайте на никой друг да я ползва.

 

Продължава на: 12 основни правила за интимната хигиена при жените – част 2

Добави коментар