11 факта за тийнейджърското тютюнопушене

Тютюнопушенето е вредно за всички хора, независимо от тяхната възраст. В тийнейджърските години обаче, човешкото тяло все още не е напълно развито и тютюнопушенето може да навреди дори повече на подрастващите. Представяме ви 11 факта за тютюнопушенето в тийнейджърските години, които може да сте чували, а може и да не сте.

 

1. 90% от пушачите започват да пушат преди 19 г. възраст.

 

2. Тютюнът е една от водещите причини за смъртност, която би била предотвратима, ако цигарите не присъстват в ежедневието на тийнейджърите.

 

3. Милиардите фасове всяка година представляват токсични отпадъци. Това прави цигарите един от най-замърсяващите Земята елементи.

 

4. Около 30% от тийнейджърите пушачи, продължаващи да пушат и в по-напреднал етап от живота си, умират по-рано от болест, свързана с цигарите и тютюнопушенето.

 

5. Тийнейджърите пушачи са по-предразположени към паник-атаки, тревожни разстройства и депресия.

 

Четете още: 6 начина да се справите с грубото отношение на тийнейджъра

 

6. Според изследванията, при почти всички пушачи, употребата на тютюн стартира преди дипломирането в гимназия.

 

7. Приблизително 1.5 млн. кутии цигари се закупуват всяка година от непълнолетни.

 

8. Като цяло пушачите умират 13-14 г. по-рано от непушачите.

 

9. Тийнейджъри, които пушат, са 3 пъти по-склонни към употребата на алкохол, 8 пъти по-склонни към употребата на марихуана и 22 пъти по-склонни да използват кокаин.

 

10. В действителност, димът от наргиле съдържа концентрация на токсини като например въглероден моноксид, никотин, катран и тежки метали, които са в някои случаи дори по-високи от тези в цигарения дим.

 

11. Пушачите тийнейджъри са по-склонни към влизането в спорове и побой, притежание на оръжие, опит за самоубийство, страдат по-често от депресия и са по-склонни да влизат в рискови сексуални практики.

Добави коментар