11 начина да ви е топло през студените зимни дни

През зимата често попадаме в капана на домашния уют, който не ни се иска никога да напускаме. Навън е студено, мрачно, хлъзгаво, снежно, дъждовно, а вкъщи ни се струва по-топло и приятно от всякога. Истината обаче е, че се налага да излизаме, дори и да не ни се иска. Предлагаме ви няколко съвета как да ви е топло през зимата, когато сте навън.

 

1. Първо стоплете себе си

 

По-лесно е да промените телесната си температура, отколкото тази в помещението, в което се намирате. Да не говорим, че е и по-екологично. Така че давайте – отворете гардероба и прибавете още един слой дрехи към облеклото си.

 

2. Носете шапка

 

Сигурно сте чували твърдението, че губите 80% от телесната си температура през главата, но това действително не е вярно. Всъщност губите телесна температура от всяка част на тялото си, изложена на студ. Но определено е добре да носите шапка, дори и да сте в затворено неотоплено помещение.

 

3. Включете таванният си вентилатор

 

Топлият въздух се издига към тавана. Нагласете вентилатора на най-ниски обороти в посока на часовниковата стрелка, за да избута той топлия въздух обратно там, където му е мястото – при вас.

 

4. Сменяйте температурата на водата под душа

 

Горещият душ веднага ви затопля, но студеният подобрява кръвообращението между кожата и органите ви. Това подсилва имунната ви система, така че отделяйте по някоя минутка и за студената вода, докато вземате душ.

 

Вижте още: 7 начина да сте по-активни през зимата

 

5. Уплътнете вратите

 

Задръжте топлината в стаята, а студения въздух – навън. На пазара вече има специални приспособления, с помощта на които да уплътните разстоянието под вратите. Можете да ги използвате цяла зима, а защо не и през лятото, когато опитвате да задържите горещия въздух навън?

 

6. Програмируем термостат

 

Нагласете уредите за отопляване у дома на определен график, за да може като се приберете вкъщи, вече да е топло, а не в хола ви да се разхождат двойка пингвини.

 

7. Измамете термостата

 

Не всеки разполага с възможност да регулира термостата в жилището си или на работното си място. В такъв случай, можете да го измамите, като го накарате да си мисли, че в стаята е по-студено, отколкото действително е. Поставете в близост до него купа с ледчета и готово.

 

Вижте още: Как да обличате новороденото през зимата

 

8. „Облечете топли дрехи“ на прозорците си

 

Ако вие самите не носите други летни дрехи, прозорците ви също не трябва да носят. Сменете тънките завеси с тежки, вълнени завеси за зимата. Не забравяйте да ги отваряте през слънчевите дни, за да може топлината и светлината да влизат спокойно.

 

9. Гответе

 

Когато използвате фурната и котлона си, това определено затопля цялата кухня (или къща – зависи от жилището ви). Направете хубави домашни сладки и поканете приятели, какво по-хубаво от това в студените зимни дни?

 

10. Наредете завивките, като поставите най-тънките и плътни най-отгоре

 

Пухкавите завивки трябва да са по-близо до кожата ви. Тънките, плътни одеяла трябва да са най-отгоре, за да предотвратят загубата на топлина. Гледайте леглото ви да не е залепено до външна стена, оставете малко място – така ще ви е доста по-топло.

 

11. Заредете се с топли ръкавици

 

Носете в джоба на якето си топли ръкавички за студените зимни дни. Това определено ще ви накара да се чувствате в пъти по-добре, когато се борите със студа навън. Разбира се, не забравяйте и шал, шапка и топли обувки!

Добави коментар