10 факта, които може би не знаете за доброкачествената хиперплазия на простатата-аденом на простата

Автор: Хил клиник

 

1. Простатната хиперплазия е толкова разпространена, че често се казва, че всички мъже ще страдат от нея, ако живеят достатъчно дълго.

 

Не е ясно кое точно причинява увеличаването на простатата, но експертите се съгласяват, че възрастта и нивото на тестостерон са от основно влияние за развитието на аденом. Мъже, които на млада възраст са претърпяли отстраняване на тестисите не развиват хиперплазия. Също така, ако се отстранят тестисите на мъж с увеличена простата, аденомът ще се свие.

 

2. Аденомът на простатата може да причини сериозни усложнения ако не бъде лекуван.

 

Много мъже осъзнават, че уринарните симптоми са част от процеса на стареене и съответно приемат тези симптоми за нещо нормално и се настройват психически, че трябва да живеят с тях. Въпреки това, ако бъде оставен без лечение, аденомът на простатата може да доведе до досадни затруднения, но и пагубни за здравето.

 

3. В дългосрочен план хиперплазията на простатата може да причини уплътняване на стените на пикочния мехур и намаляване на капацитета за вместимост на урина.

 

Докато простатата расте, тя притиска уретрата и я запушва, което причинява нарушаване на естествения процес на уриниране. За да компенсира запушването, мускулната стена на пикочния мехур започва да прави по-силни контракции, за да изкара урината. Силните свивания на мускула причиняват удебеляване на стената на мехура, от което вместимостта на мехура намалява, което значи, че събира по-малки количества урина. С времето пикочният мехур задържа все по-малко и по-малко урина, в резултат, на което нуждата от уриниране се зачестява. И тъй като запушването се влошава, контракциите спират да изпразват мехура напълно, резултатът е задържане на урина.

 

4. Остатъчната урина в пикочния мехур може да причини инфекции и/или да доведе до образуването на болезнени камъни в мехура.

 

Микроорганизмите в урината се размножават и често пъти причиняват инфекции в застоялата в мехура урина. Могат да се образуват камъни, когато урината се концентрира и кристализира. Симптомите се проявяват, когато камъкът започне да дразни лигавицата на пикочния мехур или запречи потока на урината. Симптомите са следните:

 

10 факта, които може би не знаете за доброкачествената хиперплазия на простатата

 • Болка и издуване на корема;
 • Необичайно оцветяване или потъмняване на урината;
 • Кръв в урината;
 • Затруднения в уринирането;
 • Чести позиви за уриниране;
 • Невъзможност за уриниране, освен ако не сте в определена поза;
 • Прекъсване на струята;
 • Болка или дискомфорт в областта на пениса;
 • Инфекция на пикочните пътища;
 • Болезнено уриниране;
 • Треска;
 • Непроизволно изпускане на урина.

 

5. Аденомът на простатата не е рак и не увеличава риска от рак на простатата.

 

Двете състояния са различни, но те могат да настъпят по едно и също време. Затова е много важно специалист уролог да извърши необходимите тестове, за да определи точна диагноза.

 

6. Ако не се лекува доброкачествената простатна хиперплазия, тя може да доведе до увреждане на бъбреците.

 

Повишеното налягане върху бъбреците, причинено от свръх-работещия пикочен мехур може да увреди бъбреците. Увреждането може да бъде причинено и от инфекция, която да тръгне от пикочния мехур и да засегне бъбреците.

 

7. Неизлекуваният аденом на простатата може да доведе до постоянно задържане на урина.

 

С постоянното задържане на урина не можете да уринирате изобщо, дори когато сте с пълен пикочен мехур. Това е състояние, което изисква да се потърси незабавна медицинска помощ и действия.

 

8. Доброкачествената простатна хиперплазия може да причини множество инфекции на пикочните пътища.

 

Инфекциите се проявяват най-често със симптоми като повишаване на температурата и треска, и изискват медицинско внимание

 

9. Ако не се лекува, аденомът на простатата може да доведе до видима кръв в урината, което налага незабавна лекарска помощ.

 

Наличието на кръв в урината се нарича масивна хематурия и се причинява от разширени вени по повърхността на простатната жлеза. Ако можете с просто око да видите наличието на кръв в урината си, не бива да пренебрегвате симптомите и незабавно да потърсите помощта на специалист-уролог.

 

10. Неизлекуваната простатна хиперплазия може да доведе до хронична бъбречна недостатъчност.

 

Когато урината не може да изтече, тя се връща обратно към бъбреците и причинява оток. Ако запушването стане причина урината да се върне обратно към двата бъбрека, се увеличава кръвното налягане и може да се стигне до бъбречна недостатъчност.

 

Статията е написана с материали, любезно предоставени от Hill Clinic

Снимка: Ambro, David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар