тийнейджърки, дъщеря, проблем, приятели, менструация, депресия

10-те най-големи проблема на тийнейджърката и техните решения – част 2

Продължава от: 10-те най-големи проблема на тийнейджърката и техните решения – част 1

 

Момичетата изпитват много притеснения през тийнейджърските години. Привидно малки неща могат да изглеждат много големи. Като родители, трябва да помогнете на своята дъщеря да се справи с всички проблеми.

 

6. Самочувствие

Тийнейджърките имат навика да се сравняват с другите момичета. Това може да създаде напрежение в тях. Промените, които претърпяват телата им, могат да ги накарат да се съмняват в себе си. Стават особено внимателни към всичко, което правят, дрехите, които носят и дори нещата, които казват. Всичко това може да се отрази негативно върху самочувствието им.

 

Решение: Уверете се, че вашата тийнейджърка не идеализира моделите или актрисите. Обяснете ѝ, че всеки човек е различен, че всички хора са уникални и притежават както позитивни, така и негативни качества, че идеални хора няма. Помогнете ѝ да се отдаде на любимите си занимания и да усъвършенства уменията, които я правят уникална.

 

7. Натиск от приятели

Често приятелите на тийнейджърките упражняват натиск върху тях да се държат по определен начин, което от своя страна им дава усещане за принадлежност. Това може да ги накара да правят неща, които в противен случай не биха им били интересни.

 

Вижте още: Проблемен тийнейджър – сменете подхода

 

Решение: Обяснете на дъщеря си какво представлява натиска, който приятелите ѝ могат да укажат върху нея. Кажете ѝ, че тя е уникална сама по себе си и не е нужно да харесва определени неща, само защото приятелите ѝ ги харесват. Кажете ѝ, че тя може да харесва или прави каквото пожелае, без да губи чувството за принадлежност.

 

Нейните виждания, мнение, избори, хобита, избора на дрехи и дори хранителни навици я правят такава, каквато е. Не трябва да се поддава на натиска от приятелите си, само за да ги накара да се чувстват по-добре.

 

8. Употребата на забранени субстанции

Независимо дали става въпрос за цигари, алкохол, наркотици или лекарства, употребата на забранени субстанции е сериозен проблем сред днешните тийнейджъри. В най-честия случай те започват да ги използват под натиска на връстниците си. Тийнейджърките започват да употребяват различни субстанции, за да намалят стреса или за да се почувстват по-сигурни в себе си.

 

Вижте още: Тийнейджърите и наркотиците – част 1

 

Решение: Говорете с дъщеря си за негативните последици от употребата на алкохол, наркотици или лекарства върху организма. Обяснете ѝ, че тези вещества дават само временно решение, а после ще се чувстват по същия начин. Ако тя иска да опита алкохол – нека това се случи, но във ваше присъствие.

 

9. Менструация

През тийнейджърските години се появява първата менструация на дъщеря ви. Тя може да развие грешно впечатление, свързано с менструалния цикъл. Възможно е да има и много въпроси.

 

Решение: Разсейте всички съмнения и грешни впечатления. Помогнете ѝ да приеме факта, че менструалният цикъл е нещо естествено за женското тяло. Обяснете ѝ, че всяко момиче преминава през това и е част от воденето на нормален живот.

 

Научете дъщеря си как да се справя с извънредните ситуации. Кажете ѝ винаги да си носи резервно бельо и допълнителни превръзки. Може да носи и лекарства за облекчаване на болката, в случай че страда от главоболие или има менструални спазми. Научете я как да следи менструалния си цикъл и говорете с нея за предменструалния синдром.

 

Вижте още: 3 знака за първата менструация

 

10. Депресия

Тийнейджърките се влияят от абсолютно всичко. Когато нещата не се случват както те искат или както приятелите им искат, те могат да се почувстват притиснати и да изпаднат в депресия. Ниските оценки, разделите, високите родителски очаквания, наддаването на тегло, употребата на различни субстанции – това са само част от факторите, които могат да отключат депресия.

 

Решение: Следете за знаци на депресия във вашата дъщеря. Ако смятате, че тя внезапно губи интерес към неща, които обича, говорете с нея. Ако тя постоянно се чувства изтощена, спи по-дълго от обикновено или не си доспива, проявява симптоми на депресия. Следете и за неща, като разговори за смърт, самоубийство и т.н. Потърсете професионална помощ незабавно.

 

Вижте още: Тийнейджърска депресия – част 1

 

Един от най-добрите начини да разберете какво се случва с дъщеря ви е да поддържате добре връзка с нея. Нека тя знае, че вие сте човек, с когото тя може да разговаря и споделя, без да бъде съдена и обвинявана.

 

Снимки: Steve Crane, DLSimaging, Carlos 57, Anel Rosas Foter.com

Добави коментар