тийнейджърка, момичета, проблеми, промени, секс, тормоз, приятели

10-те най-големи проблема на тийнейджърката и техните решения – част 1

Тийнейджърските години са едни от най-хубавите години в живота. Те носят много добро настроение, ентусиазъм, забавления и вълнения. От друга страна този прекрасен период от живота сблъсква момичетата и с много предизвикателства. Възможно е вашата тийнейджърка да е изправена пред доста проблеми.

 

Момичетата изпитват много притеснения през тийнейджърските години. Привидно малки неща могат да изглеждат много големи. Като родители, трябва да помогнете на своята дъщеря да се справи с всички проблеми.

 

Тук ще посочим 10-те най-големи проблема, с които се сблъскват момичетата и техните възможни решения:

 

1. Външен вид

Това може би е най-големият проблем на момичетата. През тийнейджърските години тялото им постоянно се променя и те трябва да се научат да приемат тези промени. На всичкото отгоре в медиите момичетата ежедневно виждат „идеалните жени“, на които искат да приличат. Приятелите им също оказват влияние.

 

Решение: Следете своята тийнейджърка отблизо. Обяснете ѝ, че образа на перфектните тела, който се лансира е модерен в момента, но тази мода ще отмине. Следете дали не усвоява вредни хранителни навици, които могат да доведат до развитие на анорексия или булимия. Уверете се, че хората, с които тя прекарва времето си не ѝ влияят негативно.

 

Вижте още: Хранителни разстройства: анорексия и булимия

 

2. Образование

През тийнейджърските години момичетата искат да се доказват, като изкарват високи оценки, справят се добре в училище или в извънкласните занимания. Това може да създаде напрежение в тях и да доведе до повишаване на стреса, на който са подложени.

 

Решение: Обяснете на своята тийнейджърка, че е хубаво да има висок успех, но оценките не са нещо, по което да съдиш за някого. Ниските оценки не означават, че не е интелигентна или че няма други таланти. Насърчете я да се включи в извънкласни занимания или курсове, които са ѝ интересни. Това ще ѝ помогне да се развие и да се научи да се концентрира.

 

3. Срещи

Внезапното повишаване на количеството на полови хормони прави ежедневието на тийнейджърите много трудно. През този период е много вероятно малкото ви момиче да се влюби за първи път.

 

Вижте още: Първият път

 

Имайте предвид, че заради натискът от приятелите, промяната на времената, в които живеем и влиянието на медиите, тийнейджърите започват да правят секс в много по-ранна възраст отколкото преди. Възможно е те да се чувстват много объркани. Освен това не са съвсем наясно как да се пазят от нежелана бременност или полово предавани болести. Не винаги са наясно и с факта, че могат да откажат да правят секс, ако не се чувстват готови.

 

Решение: Обяснете на своята тийнейджърка всичко за секса. Обяснете ѝ, че може да каже „не“ ако не иска да прави секс. Бъдете отворени към дискусия – сексът не трябва да е табу у дома, защото ако дъщеря ви не получи тази информация вкъщи, ще я получи навън. Но в случай, че обсъжда темата само с приятелките и съученичките си, информацията може да е грешна. Научете я как да се предпазва от негативни последици, като бременност или полово предавани болести.

 

4. Тормоз

Тормозът е още един от проблемите, с които се сблъскват тийнейджърите. Той може да повлияе негативно както върху поведението им, така и върху характера им като цяло. Имайте предвид, че вашата тийнейджърка може да се чувства депресирана или да започне да реагира непривично в различни ситуации, но да не сподели, че има проблем.

 

Вижте още: Тийнейджъри и насилие

 

Решение: Ако смятате, че вашето момиче е било тормозено, посъветвайте я да се противопостави. Научете я как да се справя със ситуацията. Разкажете ѝ за своя опит, ако и вие сте били тормозени в училище.

 

Децата трябва да знаят, че не са сами. Тормозът не е нещо, което се случва само и единствено на тях. Това може да им помага да се почувстват по-добре. Важно е да открият подкрепата, от която се нуждаят във ваше лице.

 

5. Приятелство

Тийнейджърите усложняват излишно взаимоотношенията с приятелите си. Сблъскват се с проблеми дори и с близките си приятели. Причината за това е, че вашата дъщеря все още развива социалните си умения. Затова в един момент може да обича най-добрата си приятелка, а в следващия – да се скара с нея. Това може да доведе до резки промени в настроението и дори до проява на агресия.

 

Четете още: Как да помогнете на тийнейджъра да създаде приятелства?

 

Решение: Научете дъщеря си, че е нормално да се кара с приятелите си, но това не означава, че те непременно са лоши. Нормално е от време на време да имат различни мнения  и проблеми. Дори най-добрата ѝ приятелка може да не е съгласна с нея за нещо. Най-добрият подход е да обсъдите проблема и после да забравите за него.

 

Следете с какви приятели излиза и се уверете, че са подходяща компания. Научете я, че е хубаво да се извинява, когато не е права.

Продължава на: 10-те най-големи проблема на тийнейджърката и техните решения – част 2

Снимки: herwordskill, Nathan Csonka Photography, CourtneyCarmody,  Foter.com

Добави коментар