10 съвета как да бъдете по-добър баща

Всъщност в бащинството няма правила. Дали ще повторите методите на собствения си татко, или ще направите всичко възможно да не приличате на него, все пак има няколко съвета, които ще ви улеснят в трудната задача да отгледате деца.

 

  1. Бъдете голям

 

Вие сте най-силното момче в къщата, не го забравяйте. Децата очакват от вас да вдъхвате респект на нахалните хлапета от съседния блок. Вие трябва да им определите правила, които да спазват или тайничко да прекрачват, да поправяте колата и да отпушвате канала в банята. Тоест, вие трябва да покажете, че сте силен, смел и пълен с енергия.

 

  1. Бъдете малък

 

Да, това противоречи на първия съвет, но никой не е казвал, че да си баща е лесно. Давайте пространство за развитие на децата си, позволете им да взимат сами решения. Покажете на децата си, че вие също сте човек и грешите понякога.

 

Извинявайте се на децата си, когато сте сбъркали. Споделяйте за проблемите си в работата. Така няма да се разочароват, когато сами стигнат до идеята, че родителите не са безгрешни.

 

  1. Прибирайте се вкъщи

 

Работата е единственият начин да посрещнете нуждите на семейството си. Ако сте от късметлиите, които могат да го направят с работа само на едно място, не забравяйте, че бащинството не е само да давате пари.

 

Пропуснете някоя среща с приятели. Дори и да не играете с децата си, присъствайте в къщи. Спомнете си колко добре се чувствахте като малък, когато знаехте, че мама и татко са в съседната стая и нищо лошо не може да ви се случи. Децата ви също заслужават тази сигурност.

 

  1. Почитайте родителите си

 

С други думи, постарайте се децата ви да спазват тази максима. Дайте им пример със собственото си поведение в присъствието на вашите родители.

 

  1. Определете правилата

 

Но разумно. Не чертайте прекалено много граници около малките. Те също имат мнение за собствения си живот. Намерете баланса между авторитет и сила. Притежавайте първото и не злоупотребявайте с второто.

 

  1. Не танцувайте пред приятелите на децата си

 

Колкото и да сте млад по душа, те ви имат за безкрайно зрял човек. Не им отнемайте тази илюзия и не излагайте децата си пред приятелите им. Ако много ви се танцува, направете го с жена си насаме.

 

  1. Управлявайте добре семейния бюджет

 

"Бели пари за черни дни" е само една от десетките поговорки по темата. Помислете на време за образованието на децата си, ако имате възможност – и за дома им. Не привиквайте децата си, че могат да получат всичко и веднага. Отделете пари за спешни случаи и не пилейте с лека ръка.

 

  1. Харчете пари за децата си

 

Да, и този съвет противоречи на предишния. Ако всички хлапета в квартала имат смешни малки светещи мечове, не можете да оставите вашият син без оръжие, нали. Когато бюджетът ви го позволява, давайте на децата си онова, от което имат нужда в момента, но ги научете да ценят нещата, които имат.

 

  1. Запомнете, че това е техният живот, а не втори шанс за вашия

 

Това, че вие не сте станали лекар, не означава, че децата ви трябва да станат на всяка цена. Ролята на родителите е да подкрепят детето по неговия собствен път, а не да го прекарват по пътя, който те самите не са поели.

 

  1. Обичайте майката на децата си

 

Прегръщайте жена си. Често и пред децата. Мама и татко, които се обичат, е най-голямото щастие за всяко дете.

 

Естествено, не всички бракове са идеални. Бъдете благодарен на жената, която отглежда децата ви. Говорете с нея с уважение. Не настройвайте децата си срещу нея.

 

Източник: www.amber-bg.com

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар