10 съвета за лечение на настинка и грип

1. Използвайте помощни средства за по-лесно дишане

 

Сложете овлажнител или изпарител за цялата нощ, за да овлажните въздуха. Тези приспособления предотвратяват запушването на носа и като цяло – изсушаването на въздуха. Освен че ще ви помогне да дишате по-лесно, влажният въздух може да успокои раздразнената лигавица в носа и да облекчи възпаленото гърло. Бъдете сигурни, че почиствате и дезинфектирате овлажнителя си редовно, за да се отървете от микробите.

 

2. Вземете душ преди лягане

 

Възползвайте се от парата по време на горещия душ когато имате настинка, за да дишате по-леко. Можете да опитате и други идеи: пуснете душа и седнете в банята на затворена врата, запушете мивката и я напълнете с топла вода, или сложете топъл компрес върху синусите си.

 

настинка, грип, овлажнител, симптоми

 

3. Избирайте мъдро

 

Някои лекарства за настинка лекуват различни симптоми едновременно – запушване на носа, течащ нос, кашлица, температура и болки. Проверете внимателно съставките и изберете лекарството, което най-много покрива вашите симптоми. Деконгестантите вероятно ще ви държат будни. Антихистамините, от друга страна, ще ви направят по-сънливи. Ако детето ви е под 4 г., не му давайте лекарства за настинка.

 

4. Опитайте деконгестанов спрей

 

Когато носът ви е запушен, този спрей ще помогне на лигавицата на носа и ще облекчи дишането. Но внимавайте – ако го използвате повече от 3 дни, може да влошите нещата.

 

Четете още: Как да овладеем настинката и грипа?

 

5. Успокойте болките в гърлото

 

За бързо облекчение, направете гаргара с топла солена вода преди лягане. Също така можете да си закупите таблетки за смучене, спрей за гърло и болкоуспокояващи. Ако гърлото ви е силно възпалено и имате температура, посетете вашия лекар. Особено ако нямате типичните симптоми на настинка, като кихане и запушен нос. Може да се дължи на стрептококова инфекция.

 

спрей, дишане, нос, настинка, грип

 

6. Използвайте лепенки за нос

 

Някои хора опитват с лепенки за нос/лепенки против хъркане, които да облекчат хремата по време на сън. Те се поставят напречно на носа и помагат да се отворят носните пътища. Лентата няма да премахне секретите в носа, но може да облекчи дишането.

 

7. Направете си физиологичен разтвор

 

Можете да използвате такъв разтвор отново и отново, за да втечните по-твърдите секрети. Смесете ¼ ч.л. сол, ¼ ч.л. сода за хляб, 250 мл. топла вода. Изсипете го в малък спрей за нос (например старо шишенце от капки за нос. Можете да използвате този разтвор и за отпушване на синусите си.

 

Четете още: Как вредите на имунната си система?

 

8. Облекчете кашлицата с ментол

 

Разтрийте ментолов мехлем върху гърдите и гърлото, за да успокоите кашлицата, която често идва с настинката. Внимавайте да не попадне в очите, устата или носа ви. И никога не го използвайте при деца под 2 години.

 

лепенки, нос, настинка, грип

 

9. Повдигнете горната част на леглото

 

Може би сте чували, че секретите се „изливат“ по-лесно, ако главата ви е подпряна на повече възглавници. Според някои специалисти, това не е добра идея, защото по този начин се изкривява врата, което може да затрудни дишането. Така че повдигнете горната част на леглото си вместо това. Можете да поставите големи книги под краката на леглото, за да го подпрат. Това създава нежен и по-естествен наклон.

 

10. Спете по график

 

Настинката може да направи трудно следването на естествения ви график за сън. Така че най-добре е да се събуждате и да лягате по същото време, както обикновено. Придържането към този график не само прави заспиването по-лесно, но може да ви помогне със следващата настинка. Според проучване, хората, които не получават достатъчно сън, по-често хващат настинка от тези, които спят нормално.

 

Снимки: David Castillo Dominici, Stockimages, Nenetus FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар