10 съвета за интимната хигиена по време на менструация – част 1

Повечето жени не обръщат внимание дали хигиенните им навици по време на менструация са възможно най-добрите. Случвало ли ви се е да носите една превръзка почти цял ден? Това определено не е най-доброто, което можете да направите за вашата добра интимна хигиена по време на месечния ви цикъл.

 

Предлагаме ви 10 съвета за това как да подобрите интимната си хигиена или просто да се уверите, че имате добра такава:

 

1. Изберете своя начин за поддържане на хигиена

 

Съществуват няколко начина за поддържане на хигиена по време на менструация – използване на дамски превръзки, тампони, менструални чашки. Ако решите да използвате тампони, запомнете, че е важно да изберете такива, които отговарят най-точно на вашите нужди.

 

Някои жени избират различни видове превръзки за различните дни от менструацията си или пък различни методи за поддържане на хигиена (като комбинацията от дамски превръзки и тампони, например). Други се придържат към една и съща марка и един вид.

 

Най-добре е да използвате само един продукт от една марка за известно време, за да имате възможност да прецените дали той удовлетворява нуждите ви. Честото сменяне на марките може да доведе до неудобство, тъй като продуктите на различните марки рядко си приличат, и в повечето случаи отговарят на нуждите на всеки по различен начин.

 

Четете още: 12 начина за предотвратяване на необичайно вагинално течение и инфекция

 

2. Сменяйте санитарните продукти редовно

 

Когато напуска тялото, менструалната кръв съдържа множество микроогранизми, които се намират естествено във вашия организъм. Тези микроорганизми могат да се размножат много бързо в топла и влажна среда и да доведат до инфекции. Затова е изключително важно да сменяте редовно дамските си превръзки или тампоните.

 

Стандартното време за смяна на превръзките е 2-4 часа, а за тампоните – до 2 часа. Смяната на тампонът е много важна, защото ако той остане във вагината твърде дълго време, може да доведе до състояние наречено синдром на токсичния шок. То се причинява от бактерии, които живеят в организма и води до тежка инфекция, която може да причини шоково състояние на тялото. Изисква се спешно лечение, защото в противен случай може да се стигне и до смърт.

 

3. Мийте се редовно

 

По време на менструация, няма как да избегнете остатъците от кръв по кожата. Затова се измивайте много често. Измиването ще предотврати лошата миризма в зоната около вагината. Така че е важно да се подмивате винаги като сменяте тампона или превръзката си. Ако нямате възможност да се измиете, избършете областите с помощта на влажни интимни кърпички или тоалетна хартия.

 

Четете още: Тампони или превръзки – изборът е ваш

 

4. Не използвайте сапун

 

Влагалището се самопочиства, благодарение на много фин баланс на добрите и лошите бактерии. Измиването със сапун може да убие добрите бактерии и да предизвика развитието на инфекция. Така че всичко, което е необходимо да използвате по време на измиване, е малко топла вода. Можете да използвате интимен гел само по външните части на гениталиите си (вулвата), но не го използвайте във влагалището.

 

5. Използвайте правилна техника за измиване

 

Винаги измивайте или почиствайте в посока от влагалището, към ануса. Никога в обратната. Измиването в обратна посока може да предизвика попадане на бактерии от ануса във вагината и уретрата, което да доведе до инфекция.

 

Продължава на: 10 съвета за интимната хигиена по време на менструация – част 2

Добави коментар