10 съвета за интимната хигиена по време на менструация – част 2

Продължава от: 10 съвета за интимната хигиена по време на менструация – част 1

 

6. Изхвърляйте употребяваните санитарни продукти правилно

 

От съществено значение е да изхвърляте вашите използвани санитарни продукти правилно, защото те са в състояние да разпространят инфекции, а освен това отделят неприятна миризма. Опаковайте ги преди изхвърляне.

 

Не изхвърляйте тампоните или дамските си превръзки в тоалетната, тъй като те не се разграждат и вероятно ще запушат канала. По-важното е да измивате добре ръцете си след като сте изхвърлили използваните принадлежности.

 

7. Пазете се от обриви

 

Обривът от санитарните продукти по време на менструация е нещо, с което можете да се сблъскате, когато имате силно течение. Той обикновено се появява, когато превръзката е мокра за дълго време и се трие между бедрата.

 

Четете още: Синдром на токсичния шок

 

За да го предотвратите, опитайте се да останете сухи по време на месечния си цикъл. Ако вече имате обрив, подменяйте превръзките си толкова често, колкото е необходимо, за да останете максимално сухи. Нанесете антисептичен мехлем след баня и преди лягане, това ще излекува обрива и ще предотврати по-нататъшното му появяване. Ако все пак обривът остане, посетете вашия гинеколог, който ще ви предпише подходящо лечение.

 

8. Използвайте само един метод за защита по едно и също време

 

Някои жени с обилен цикъл са склонни да използват едновременно тампон и дамска превръзка. Това изглежда като добра идея, но всъщност не е. Редовната подмяна на превръзките и тампоните всъщност е по-добро от комбинирането на различни санитарни продукти.

 

Не е добре да използвате тампон и превръзка едновременно, защото двете защитни средства ще абсорбират кръвта по-добре и вие може да не забележите, че са пълни. Следователно няма да ги подменяте толкова често, а това не е здравословно. Това може да доведе до обриви, инфекция, а в случай, че не подмените тампона си, дори до синдром на токсичния шок.

 

Четете още: Тежък и продължителен менструален период

 

9. Взимайте си вана редовно

 

Взимането на вана не само почиства тялото ви, но ви позволява да почистите и интимните си части много добре. Топлата вода помага да облекчите менструалните болки, болките в гърба, спомага за подобряване на настроението и ви кара да се чувствате по-малко подути.

 

За да получите по-голямо облекчение за болките в гърба и менструалните спазми, просто се изправете под душа с топла вода, като насочите струйката към гърба или корема. Гарантирано ще се почувствате много по-добре след това.

 

10. Бъдете подготвени

 

Важно е да бъдете подготвени. Винаги си носете допълнителни превръзки или тампони, които да съхранявате в чиста торбичка или кутийка, кърпички, интимни кърпички, дезинфектант за ръце, закуска, бутилка питейна вода, антисептични медикаменти, ако се наложи.

 

Четете още: Предменструално дисфорично разстройство: Когато ПМС е изтощително 

 

Смяната на тампоните редовно е от съществено значение, така че ще трябва да се снабдите с повече от тях. По-важно е да ги съхранявате правилно, така че да не се замърсят. Превръзки или тампони, съхранявани в дамската ви чанта без защитна торбичка или кутийка, могат да причинят инфекции.

 

Подсушавайте се добре след като се измиете. Ако имате възможност, използвайте хартиени кърпички, а не тоалетна хартия, тъй като тоалетната хартия се накъсва при допир с водата. Дезинфектантът за ръце е много важен – с него можете да почистите освен ръцете си и крана на мивката, който докосвате и т.н. Закуската е необходима в случай, че ви прилошее, а водата ще ви помогне да сте хидратирани през целия ден.

Добави коментар