10 стъпки в подготовката за бременността

Вече сте решили, че е време да се подготвите за бременност – честито! Важно е да знаете, че е напълно нормално да забременеете в рамките на 12 месеца – 90% от двойките, които се опитват да имат дете, успяват в такъв времеви интервал.

 

В случай, че това не се случи – консултирайте се с лекар, за да ви назначи различни изследвания и да провери дали няма някакъв проблем.

 

По-долу можете да прочетете някой от нещата, на които трябва да обърнете внимание, при подготовка за бременността:

 

1. Посетете личния си лекар

 

Посетете личния си лекар и си направете пълен профилактичен преглед. Освен това е хубаво да си направите цитонамазка и преглед на гърдите, съответно при гинеколог и мамолог. Лекарят ви може да ви попита дали сте си направили всички имунизации според имунизационния календар, в частност:

• Морбили, паротит и рубеола;

• Тетануси дифтерия.

 

Ако приемате някакви лекарства, попитайте личния си лекар дали е безопасно да продължите да ги приемате при зачеване и бременност. Много от лекарствата, които се продават с рецепта и болкоуспокояващите не са препоръчителни при бременност и кърмене.

 

Четете още: Могат ли някои витамини да увеличат женската плодовитост?

 

2. Започнете да приемате фолиева киселина

 

Трудно е да приемете необходимото количество фолиева киселина чрез храната. Затова може да се наложи допълнителен прием, за да предотвратите родилни дефекти, като Спина Бифида. В идеалният вариант ще започнете да приемате фолиева киселина 3 месеца преди да забременеете – по 400 мкг дневно, и ще продължите да я приемате през първия триместър на бременността, когато се формират мозъка и гръбначния мозък на бебето.

 

3. Спрете цигарите

 

Няма безопасно количество цигари, независимо дали се опитвате да забременеете, сте бременна или никое от посочените. Освен това жените пушачи забременяват по-трудно от жените непушачи. Пушенето може да предизвика по-малка успеваемост на асистираната репродукция, по-висок риск от спонтанен аборт и раждане на мъртво бебе.

 

Четете още: Тютюнопушене и бременност – важни факти

 

При повечето мъже пушачи може да се наблюдава понижено количество на спермата и анормална сперма в сравнение с непушачите.

 

4. Спрете консумацията на алкохол

 

Препоръчително е мъжете да не пият повече от 2 чаши на ден и да имат поне 2 дни в които не консумират никакъв алкохол. При жените е препоръчително да не приемат никакъв алкохол по време на бременността, защото е изключително трудно да се определи безопасно количество.

 

Прекомерното пиене на алкохол може да доведе до спонтанен аборт, мъртво раждане и поставя бебето в риск от диабет, поведенчески проблеми и забавен растеж.

 

5. Спрете кофеина

 

Съществуват множество различни изследвания относно влиянието на кофеина върху фертилността. При някои от тях се стига до изводите, че консумацията на кофеин може да предизвика забавяне на зачеването, други твърдят, че той няма особен ефект.

 

Четете още: Алкохол, кофеин и забременяване

 

Във всеки случай е по-добре да намалите приема на кофеин преди да заченете и да го спрете по време на бременността.

 

6. Здравословно хранене и спорт

 

Не е необходимо да следвате стриктен режим, с който е невъзможно да се съобразявате, но се опитайте да поддържате здравословно тегло. Ако сте с поднормено или наднормено тегло, това може да се отрази на плодовитостта.

 

Поднорменото и наднорменото тегло може да предизвикат проблеми с овулацията. Също така наднорменото тегло може да доведе до високо кръвно налягане по време на бременността, което може да бъде много опасно, ако не се лекува.

 

Четете още: 5 храни, които да ядете преди забременяване

 

Пийте голямо количество вода и приемайте храни от петте хранителни групи, включително много пресни плодове и зеленчуци. Спортувайте редовно. Ходете на разходка с партньора си всеки ден – може да се мотивирате, като си измислите игра, в която не ви е позволено да говорите за бебета, докато се разхождате.

 

7. Семейната здравна история

 

Ако в семейството ви има история на генетични заболявания или здравословни проблеми е хубаво да го споменете на личния си лекар. Ако не сте запознати с това – сега може би е удобен момент да говорите с близките си за това.

 

8. Посетете зъболекаря си

 

Четете още: Бременността и здравето на зъбите

 

Хубаво е да посетите зъболекаря си, за да проверите дали зъбите и венците ви са здрави преди да забременеете. По време на бременността може да е трудно да се извърши обичайното лечение.

 

9. Разучете възможностите за раждането

 

Разучете къде можете да родите бебето си – в частна клиника или държавна болница. Помислете как искате да родите, дали искате бебето да е при вас след самото раждане и проучете къде могат да ви осигурят тези условия.

 

10. Направете графика на менструалният си цикъл

 

Отбелязвайте дните от менструалния си цикъл, необичайни течения, болки и т.н. в тази графика и я носете със себе си когато ходите на лекар.

Добави коментар