10 симптома на рак, които жените трябва да познават – част 1

Жените трябва да бъдат бдителни за симптомите, които може би трябва да очакват. Много от видовете гинекологичен рак, имат ранни прояви, навременното им откриване необходимо, за успешното лекуване на рака. Когато симптомите се игнорират, забавянето на лечението може да бъде фатално. Жени, слушайте вашите тела! Ако имате усещане за нещо нередно във вас, посетете вашият лекар. Шансовете симптомите да са фалшиви съществуват, но по-добре да бъдете в безопасност.

 

1. Маточна болка

 

Маточната болка се характеризира с болка или усещане за натиск долу ниско под пъпа. Болката е постоянна и не се ограничава само с предменструален синдром. Маточната болка се свързва с рак на ендометриума, рак на яйчниците, рак на шийката на матката, рак на маточните тръби и вагинален рак.

 

Четете още: Може ли да се предотврати появата на рак на гърдата?

 

2. Подуване на корема

 

Подуването на корема е един от най-често срещаните симптоми на рак на яйчниците. Също така това е най-игнорирания симптом. Подуването на корема може да е толкова лошо, че да не можете да закопчеете панталоните си или да се наложи да смените размера им.

 

рак

 

3. Постоянна болка ниско в гърба

 

Тази болка се появява в долната част на гърба и се чувства като тъпа болка. Някои жени описват тази болка като родилна. Болката ниско долу в гърба е симптом на рак на яйчниците.

 

Четете още: Психологична подкрепа при рак на гърдата – част 1

 

4. Анормално вагинално кървене

 

Анормалното вагинално кървене е най-честият симптом изпитван от жените, които имат гинекологичен рак. Тежки периоди, кървене между цикъла, кървене по време и след секс – всички тези ситуации се считат за необичайно вагинално кървене и са симптоми на гинекологичен рак. Този симптом е свързван с рак на маточната шийка, рак на матката, рак на яйчниците.

 

рак

 

5. Постоянна температура

 

Трябва да се консултирате с вашият лекар, ако имате температура, която не спада или продължава повече от 7 дни. Упоритата температура често е симптом за рак. Имайте предвид, че температурата е също така симптом и на много други заболявания. 

 

Продължава на: 10 симптома на рак, които жените трябва да познават – част 2

 

Снимки: stockimages, marin  FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар