10 симптома на рак, които жените трябва да познават – част 2

Продължава от: 10 симптома на рак, които жените трябва да познават – част 1

 

6. Постоянно чревно неразположение или чревни промени

 

Ако имате запек, диария, кръв в изпражненията, газове, по-редки изпражнения или изобщо цялостна промяна в навиците на червата, посетете вашият лекар. Всички тези промени са симптоми на гинекологичен рак или рак на дебелото черво.

 

7. Непреднамерена загуба на тегло

 

Загубата на 10 или повече килограма, без да се опитвате да отслабвате може да бъде приятна изненада, но не е съвсем нормално. Въпреки, че теглото при жената може да се колебае в рамките на месеца, свалянето на 10 или повече килограми трябва да бъде съобщено на вашият лекар.

 

Четете още: Симптоми на вагиналния рак

 

8. Аномалии на вулвата или вагината

 

Ако имате вагинални аномалии или аномалии на вулвата, вие трябва да сте внимателни за всички промени – рани, мехури, промени в цвета на кожата или изтичане на секрет. Жените трябва да проверяват своята вулва и вагина редовно и да внимават за тези аномалии.

 

рак

 

9. Промени в гърдите

 

По време на месечното си самостоятелно преглеждане на гърдите, жените трябва да проверяват за бучки, болезненост, освобождаване на течност от зърното, вдлъбване, зачервяване и подуване. Докладвайте на вашият лекар за всички промени възможно най-скоро.

 

Четете още: Симптоми на рак на матката

 

10. Умора

 

Умората е един от най-често срещаните симптоми на рак. Тя е по-честа, когато ракът е напреднал, но може да се случи и в ранните стадии. Всякакъв вид умора, която не ви позволява да се справяте с нормалните си ежедневни дейности, трябва да бъде оценена от лекар. 

 

Снимки: stockimages FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар