10 проблема, с които се сблъскват подрастващите

За много хора, пубертетът е (или е бил) един от най-трудните моменти в живота им. В този период подрастващите започват да изоставят детските си навици и стават по-отговорни и самостоятелни. За някои от тях обаче, израстването става по по-труден начин – те преминават през серия проблеми.

 

Представяме ви 10-те най-чести проблема, които пубертетът може да създаде на вашите деца:

 

1. Непокорство

 

В този период е напълно нормално децата ви да се бунтуват. Обърнете внимание на поведението на детето ви. Непокорството спрямо вас, учителите му или който и да е друг възрастен човек може да бъде или леко, или да се задълбочи и да се превърне в голям проблем. Една от най-изявените форми на непокорство при младежите е вандализмът. Причините за такова поведение могат да включват както проблеми в семейството, така и лош избор на компания.

 

2. Лоша компания

 

Лошият избор на компания може да окаже негативно влияние върху поведението на детето ви. Повлияно от хората от неговото обкръжение, то може да започне да прави неща, неприсъщи за него и за неговото възпитание. Единственият начин да се отърве от вредните навици е то само да осъзнае грешките, които прави и да поеме отговорност за действията си.

 

3. Бягане от часове

 

Абсолютно нормално за тази възраст е желанието за излизане и забавления да е по-голямо от това за посещението на часовете в училище. Опитайте се да му обясните кратко и ясно, че в даден момент лошите оценки ще окажат голямо влияние и поправката им ще е по-трудна или дори невъзможна. А и това ще се отрази на бъдещето му.

 

Четете още: Пубертет

 

4. Тормоз

 

Често се случва детето да е тормозено в училище. А още по-често то да е едно от тези, които тормозят другите за собствено забавление. Опитайте да реагирате адекватно, като обясните последиците от действията му. Опитайте да му разясните начина, по който се чувства другият засегнат от неговото поведение.

 

В случай, че детето ви е жертвата, не се колебайте и се обърнете към родителите на другото дете, учителите или директора.

 

5. Физическа промяна

 

По време на пубертета момчетата и момичетата започват да се развиват. Процесът започва първо при момичетата, а по-късно и при момчетата. Често тези промени не са по вкуса на детето ви – то спира да се приема, не се харесва. При момичетата най-често проблемът е свързан с това как изглеждат, което може да доведе до хранителни разстройства.

 

6. Любов

 

С пубертета идват и първите гаджета. Проблемът идва с първата раздяла. Обяснете на детето си, че това, че не се е получило с първия човек, с който са били, не е повод за притеснение и определено животът му не свършва там.

 

Четете още: Първият път

 

7. Ниско самочувствие

 

Ето още един сериозен проблем. Той произлиза най-вече от промяната на външността и невъзможността на младежите да я приемат. Друг проблем би могъл да бъде неуспехът в дадена област – училище, спорт, извънкласни дейности… Подкрепяйте децата си, независимо дали харесвате това, с което са се захванали. Вашата подкрепа понякога е всичко, което им трябва, за да успеят да постигнат целите си.

 

8. Притеснение и депресия

 

От ниското самочувствие лесно и бързо стигаме до притеснение, депресия и подобни психически състояния. Постарайте се да носите позитивна енергия вкъщи и да карате детето ви да се усмихва във всеки един момент прекаран с вас.

 

9. Самонараняване

 

За съжаление това са последствията от депресията, тормоза и невъзможността на детето ви да приеме себе си. Говорете с него често, задълбочено и бъдете винаги искрени с него. Обсъждайте поведението му и всеки един проблем и търсете решенията заедно.

 

10. Булимия и анорексия

 

Често срещан проблем при момичетата. Не позволявайте детето ви да изпада в такова състояние. Излизането е трудно и много мъчително и за детето, и за вас.

Добави коментар