10 причини за вагиналното кървене след секс

Кървенето след секс може да се случи поради множество причини, които не трябва да отминавате с лека ръка. Ето 10-те най-чести причини за вагиналното кървене след секс: 

 

1. Вагинална дисплазия

 

Вагиналната дисплазия е предракова промяна на епителните клетки на шийката на матката. Рискът от нея се увеличава ако имате множество сексуални партньори след 18 годишна възраст, при раждане преди 16 годишна възраст, както и ако сте боледували от полово предавани болести. Лечението обикновено е криохирургия или конизация.

 

2. Хламидия

 

Хламидията е бактериална инфекция, която обикновено се предава чрез сексуален контакт или контакт със сперма, вагинален секрет или кръв.

 

кървене, секс, дисплазия, полово предавани болести, маточни полипи, ендометриоза3. Гонорея

 

Гонореята е полово предавана болест, причинена от бактерия. На разположение са няколко фармацевтични продукта за лечението на гонорея.

 

4. Вагинит или цервицит

 

Вагинитът представлява възпаление, оток или инфекция на влагалището или шийката на матката. Лечението зависи от причината.

 

5. Вагинални полипи

 

Вагиналните полипи са гладки, червени или лилави, пръстовидни израстъци, които се развиват от слузестия слой на матката или цервикалния канал. Вагиналните полипи са изключително крехки, простиращи се извън шийката на матката, отстраняват се лесно и безболезнено.

 

Четете още: Тазово-възпалителна болест

 

6. Трихомониаза

 

Често срещана полово предавана болест причинена от протозои. Може също да се предаде на новородените чрез вагинално раждане от заразени майки. Макар и рядко, предаването може да стане от чешмяна вода, горещи вани, урина, тоалетни чинии, плувни басейни. Може да предизвика и вагинит.

 

7. Вагинална инфекция

 

Вагиналната инфекция представлява свръх развитие на нормалните гъбички, които се намират естествено във вагиналната област на жената. Най-честите симптоми включват сърбеж, парене, миризма и бяло течение.

 

Четете още: Вируси на човешкия папилом – HPV

 

8. Ендометрит или аденомиоза

 

кървене, секс, дисплазия, полово предавани болести, маточни полипи, ендометриоза

 

 

Ендометритът е възпаление на ендометриума (вътрешния слой на матката). При аденомиоазата настъпва разрастване на ендометриалната тъкан в мускулната стена на матката. Двете състояния са свързани с ендометриозата. При нея се получава разрастване на ендометриума по другите органи на жената.

 

9. Маточни полипи

 

Те се получават когато ендометриума израства и причинява издатини в матката. Изключително рядко те се развиват до злокачествени или доброкачествени образувания. Жените с маточни полипи често имат кървене между менструациите. Други симптоми са вагинално кървене след секс, зацапване, менорагия, кървене след менопаузата, кървене по време на хормонална терапия. Предпочитаното лечение е Хистероскопия, тъй като при нормалната дилатация може да се пропуснат много полипи в матката.

 

Четете още: Бактериална вагиноза

 

10. Фиброидни тумори

 

Маточните фиброзни тумори обикновено са доброкачествени тумори. Те са твърди маси от фиброзна тъкан. Рядко са злокачествени. Симптомите на фиброзните тумори се различават сред жените, някои нямат симптоми. Жените, които изчакат до менопаузата ще видят, че някои от фиброзните тъкани се смаляват и дори изчезват, когато техните тела спрат да произвеждат естроген. Важно, жените с миоми да се уверят, че не вземат естроген, в каквато и да е форма, включително противозачатъчни хапчета, тъй като естрогена влияе на увеличаването на миомата. В момента са на разположение няколко вида лечение – миомектомия, емболизация на маточната артерия, както и традиционната хистеректомия.

 

Снимки: tiverylucky, tokyoboy, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар