10 причини да се храните балансирано и здравословно

Балансираната диета включва храни от всички основни хранителни групи (плодове и зеленчуци, месо или протеини, млечни продукти или калций, зърнени храни, и малко здравословни мазнини). Важно е също да консумирате правилното количество калории за поддържане на здравословно тегло.

 

1. Направете отслабването по-лесно

 

Здравословната и балансирана диета, включваща много пресни плодове и зеленчуци, може да ви помогне да отслабнете, като ви осигури фибри и едновременно с това е с ниско съдържание на калории.

 

хранене, диета, фибри, плодове, зеленчуци, отслабване

 

2. Също така е по-лесно да наддавате на тегло

 

Макар че, повечето хора се интересуват от загуба на тегло, има много хора, които се нуждаят от допълнителни килограми. Изборът на здравословни храни даващи енергия, като ядки, пълнозърнести храни, сушени плодове, могат да ви помогнат да качите тегло без да се храните с боклуци.

 

Четете още: 8 съвета за детоксикация през лятото

 

 

3. Намалете риска от диабет тип 2

 

Имайки история с лоши хранителни навици и затлъстяване, то имате и два рискови фактора за диабет тип 2. Увеличаването на приема на здравословни храни и намаляването на теглото, ще ви помогне да намалите риска от това заболяване.

 

хранене, здравословно, диабет,

 

4. Намалете риска от някои видове рак

 

Неправилното хранене, пиенето на твърде много алкохол и наднорменото тегло са част от всички потенциални рискови фактори за различните видове рак. Диетата с високо съдържание на мазнини е рисков фактор за развитието на рак на дебелото черво, на матката и рак на простата, а наднорменото тегло пък увеличава риска от рак на гърдата, рак на дебелото черво, хранопровода, рак на матката и бъбреците.

 

Четете още: Защо сме дебели?! Правилно хранене при децата и възрастните!

 

5. Бъдете добър пример за децата

 

Ако сте родител, баба или дядо, и се борите с придирчиво дете, може да откриете, че може да се справите по-лесно със ситуацията, ако сте добър пример за него. Как може да очакваме децата да ядат броколи, ако ние ядем чипс?

 

хранене, ягоди, фибри, плодове, зеленчуци, здравословно

 

6. Не трябва да разчитате на хранителните добавки

 

Здравословната и балансирана диета ще ви предостави важни витамини и минерали, от които се нуждаете всеки ден. Няма нищо лошо да вземате мулти-витамини, за да си осигурите адекватен прием на най-важните вещества за организма, но изследванията показват, че има повече ползи за здравето, ако се храните разнообразно и здравословно, а не разчитате само на добавките.  

 

Четете още: Как да се храним по-добре – 12 здравословни съвета

 

7. Чувствайте се енергични

 

Здравословната диета ви осигурява въглехидратите, от които се нуждаете за енергия, заедно с достатъчно В – комплекс витамини. Не забравяйте да започнете деня си със здравословна закуска – тя ви помага да поддържате енергичността си сутрин.

 

хранене, здравословно, закуска, фибри

 

8. Осигурете си достатъчно фибри

 

Вие се нуждаете от фибри за да имате здрава храносмилателна система и за поддържането на нормални нива на холестерола и кръвната захар. Здравословната ви диета трябва да включва много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, които са основен източник на фибри.

 

Четете още: Как да започнем да се храним здравословно?

 

9. Позволете си да се храните с добри мазнини, за сметка на лошите

 

Една балансирана диета ще ви даде омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини, които са полезни за мозъка и сърцето. Тази диета също ще ви помогне да избегнете транс-мазнините и да намалите наситените мазнини, които са свързани със сърдечно-съдовите заболявания.

 

хранене, плодове, зеленчуци, здравословно, витамини

 

10. Ограничете натрия

 

Приема на твърде много натрий е свързан с високо кръвно налягане при някои хора, което може да доведе и до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Здравословната диета ще ви помогне да намалите количеството натрий, като намалите преработените храни (т.нар. полуфабрикати), които имат високо съдържание от него. 

 

Снимки: piyato, Serge Bertasius Photography, luigi diamanti, Jomphong, imagerymajestic  FreeDigitqlPhotos.net

Добави коментар