10 причини да откажете тютюнопушенето по време на бременност

Тютюнопушенето е едно от най-вредните неща за бременната жена. Важно е тя да е информирана как вреди то на нероденото бебе и на нея самата. Представяме Ви десет причини да откажете цигарите, когато планувате бременност или вече сте бременна, като всъщност те са само малка част от вредите, предизвиквани от тютюнопушенето.

 

1. Разкъсване на плацентата

 

Това е състояние, при което плацентата се отлепя от стената на матката преди или по време на раждането, което изисква незабавно раждане, обикновено чрез Цезарово сечение. Плацентата на пушачките е по-тънка, което я прави по-податлива на разкъсване.

 

2. Плацента превия

 

Отново заради по-финната плацента, е много по-вероятно тя да покрие шийката на матката – плацента превиа. Това може да предизвика кървене по време на бременността. Също така прави вагиналното раждане опасно, поради което е необходинмо да се извърши Цезаровото сечение, заради повишения риск от кръвоизлив на майката и бебето.

 

3. Синдрома на внезапната детска смърт

 

Бебетата родени от майки, които пушат е по-вероятно да умрат от Синдрома на внезапната детска смърт.

 

4. Преждевременно раждане

 

Ако пушите, то тялото ви е по-склонно да сложи край на вашата бременност по-рано, чрез преждевременно раждане, в усилието си да защити бебето ви от вредните влияния от тютюнопушенето. Какъв е проблемът?

 

Четете още: Скритите рискове от тютюнопушенето – остатъчният ефект от дима в дома Ви

 

При преждевременно родените бебета съществува по-голям риск от усложнения или смърт. Колкото по-рано се роди бебето, толкова по-вероятно е да почине или да има сериозни усложнения, включително умствена изостаналост и церебрална парализа.

 

5. Мъртво родено дете

 

Пушенето по време на бременност увеличава риска бебето да почине още преди раждането.

 

6. Ниско тегло при раждане

 

Теглото при раждане е важен фактор за здравето на вашето бебе. Колкото по-малко е бебето, толкова е по-голям риска от проблеми. Всъщност ниското тегло при раждане е една от причините бебетата да се разболяват и умират още в първите месеци от живота си.

 

7. Спонтанен аборт

 

Ако сте пушач, риска от спонтанен аборт се увеличава многократно. Пушенето може да намали също и вашата фертилност.

 

8. Колики

 

Последни проучвания покават, че ако пушите, има по-голяма вероятност бебето ви да има колики.

 

Четете още: Тютюнопушене и стерилитет

 

9. Респираторни инфекции

 

Ако сте пушили по време на бременността или ако бебето ви е заобиколено от цигарен дим, то има по-големи рискове да се разболее от астма и други респираторни проблеми.

 

10. Преждевременно изтичане на водите

 

Изтичането на водите по-рано може да е в следствие на тютюнопушенето по време на бременност. Това може да доведе и до преждевременно раждане.

 

Добрите новини са, че отказът от цигарите носи полза не само на бебето, но и на вас самите, дори ако сте в края на бременността. Така че не пропускайте възможността да го направите още сега!

 

По материали от: www.about.com

Добави коментар