10 правила за интимната хигиена

Добрата интимна хигиена е изключително важна за всяка жена. Hе трябва да се пренебрегва факта, че тя има сериозно отношение към доброто здраве.

 

Поддържането на добра интимна хигиена трябва да бъде рутина в ежедневието на всяка жена още от относително ранна възраст. Предлагаме ви 10 основни правила, които са от голямо значение за всекидневната ви интимна хигиена:

 

1. Използвайте тампони рядко и ги сменяйте на всеки 2-3 часа. Никога не заспивайте с тампон. Сменяйте ги редовно, защото в противен случай те могат да доведат до развитието на инфекции или до синдром на токсичния шок, който има потенциала да бъде дори смъртоносен. Не използвайте тампони, ако имате вагинална инфекция.

 

интимна хигиена, вагина, измиване, инфекции

 

2. Измивайте само от външните си полови органи. Вагината има способността да се самопочиства, така че не необходимо да я измивате от вътре. Може да се каже, че това дори е вредно, тъй като по този начин можете да предизвикате дисбаланс във флората на вагината и да убиете полезните бактерии. Измивайте добре вулвата, срамните устни и зоната около клитора.

 

3. Измивайте интимната си зона поне веднъж дневно с топла вода. Препоръчително е да се миете след всяко ходене до тоалетна по голяма нужда, за да предотвратите разпространение на бактерии във влагалището. Когато сте в цикъл, измивайте 2 пъти дневно само с топла вода.

 

Четете още: Могат ли басейните да са причина за гъбична инфекция?

 

4. Не използвайте гъби или ръкавици за измиване на интимните си части. Те могат да причинят леки наранявания на меката и деликатна кожа в тази област. За да се измиете добре е достатъчно да използвате ръката си.

 

5. Не насочвайте струя вода директно във вагината си. Оставете водата да тече отгоре надолу, за да предотвратите навлизането на бактерии.

 

интимна хигиена, вагина, измиване, инфекции

 

6. Винаги използвайте мека и суха кърпа след измиване. Сменяйте кърпата на всеки 2-3 дни и я използвайте само вие. Не я споделяйте с човека, с когото живеете.

 

7. Избърсвайте се внимателно. След ходене по голяма нужда, винаги избърсвайте отпред назад (от вагината към ануса). По този начин няма да позволите на бактериите да стигнат до влагалището.

 

8. Измивайте интимните си части преди и след полов акт. В допълнение – от голямо значение за вашата интимна хигиена е и тази на партньора ви.

 

Четете още: Секс след хистеректомия – част 1

 

9. Сексът по време на менструация повишава риска от развитие на инфекции. По-добре е да го избягвате през този период. Ако сте податливи към инфекции и често си имате проблеми с тях, по-добре избягвайте да правите секс по време на менструацията си, дори и партньорът ви да няма против.

 

интимна хигиена, вагина, измиване, инфекции

 

10. По време на менструация, винаги сменяйте дамските си превръзки на всеки 2-4 ч. По този начин ще се чувствате по-свежи и няма да дадете възможност на вредните бактерии да се размножават.

 

Снимки: sweetron1982, grisha_21, Stf.O, Jonathan Kos-Read Foter.com

Добави коментар