храни, бременност, фолиева киселина, бебе, Омега-3, желязо

10 правила за храненето по време на бременността – част 1

„Ти си това, което ядеш!“ – нещо, което сме чували стотици пъти и всъщност е съвсем вярно, в преносен смисъл, разбира се. По време на бременност обаче, диетата ви се отразява не само на вашето здраве, но и на здравето на вашето неродено бебче. Вероятно това също вече ви е известно.

 

Вашата диета по време на тези 9 месеца, в които бебето ви се развива и расте в утробата ви, се отразява на здравето му за десетилетия напред. Ето и 10 простички правила за храненето по време на бременност, които ще му се отразят изключително положително и то в далечна перспектива:

 

1. Приемайте достатъчно фолиева киселина

 

В идеалния случай, вие се нуждаете от 400 микрограма фолиева киселина ежедневно, още преди да забременеете. Достатъчният прием на фолиева киселина през първия триместър от бременността намалява с 50% до 70% риска от дефекти на нервалната тръба, като спина бифида. След като вече знаете, че сте бременни, е добре да увеличите дозата фолиева киселина до 600 микрограма за първите 3 месеца от бременността.

 

Проучванията показват, че добавките фолиева киселина, приемани година преди забременяването и през първия и втория триместър от бременността, могат да намалят и риска от преждевременно раждане.

 

2. Не яжте „за двама“

 

Изключително много жени качват прекалено много килограми по време на бременността. Абсолютно погрешно е схващането, че като се храните за двама, ще повишите шансовете си за напълно здраво бебе и безпроблемно раждане.

 

Истината е, че е точно обратната. Прекалено многото качени килограми по време на бременността, могат да доведат до повишен риск от прееклампсия, гестационен диабет, преждевременно раждане или раждането на бебе с твърде голямо тегло. Ако бебето ви е прекалено голямо, това може да се отрази негативно не само при самото раждане, но и на неговото здравословно състояние.

 

Четете още: Кои плодове да избягвате по време на бременността?

 

3. Яжте риба

 

Приема на достатъчно Омега-3 мастни киселини, е едно от най-добрите неща, които можете да направите по време на бременността за здравето и на двама ви. Омега-3 мастни киселини ще откриете в морските дарове и рибата.

 

Омега-3 мастни киселини са изключително полезни за развитието на мозъка на бебето ви преди раждането. Те ще му дадат по-добра памет, по-добро зрение и моторни и езикови умения още в ранна възраст. Хапвайте поне 350 гр риба с ниско съдържание на живак седмично или приемайте добавки с Омега-3 мастни киселини.

 

И двата варианта са безопасни за бебето ви. Това, което е добре да избягвате, е риба, която не е преминала през достатъчна термична обработка. Колкото и да обичате суши, по-добре е през близките 9 месеца да се лишите от него.

 

Четете още: Как да контролирате апетита си по време на бременността?

 

4. Избягвайте алкохола

 

Приемът на алкохол от майката по време на бременността може сериозно да навреди на нероденото ви бебче. Той може да доведе до поведенчески проблеми при детето ви, проблеми с ученето и запомнянето, проблеми с концентрацията и вниманието, хиперактивност и агресивно поведение. За момента, няма вид алкохол, който доказано е безопасен за бременни жени, така че по-добре напълно се лишете от него на този етап.

 

5. Приемайте желязо

 

По време на бременността, тялото ви се нуждае от приблизително двойно повече желязо. Приемайте приблизително 30 мг желязо дневно, за да подпомогнете увеличаването обема на кръвта с 50%.

 

Желязото в организма транспортира кислорода, което е много важно за здравето на бебето ви. За да подсилите абсорбацията на този важен микроелемент, комбинирайте храните, осигуряващи желязо с такива, богати на витамин С. Например, можете да приготвите любимото си пилешко бурито със салса.

 

Продължава на: 10 правила в храненето по време на бременността – част 2

Добави коментар