бременност, бебе, кофеин, фибри, калций

10 правила за храненето по време на бременността – част 2

Продължава от: 10 правила в храненето по време на бременността – част 1

 

6. Предпазване от бактерии

 

За да предпазите бебето си от бактерии като Листерия, Салмонела и Е. коли (всяка от които може да доведе до много неприятни последици, като спонтанен аборт или преждевременно раждане), стойте далеч от меки сирена, приготвени от непастьоризирано мляко и най-вече сурово или преминало през недостатъчна термична обработка месо, птици, морски дарове и яйца.

 

Уверете се, че хладилникът ви охлажда храните на температура под 4℃ и не яжте храна, която е останала извън него повече от 2 часа. Тя потенциално вече може да е започнала да се разваля и може да навреди на бебето ви.

 

7. Ограничете кофеина

 

Около 300 мг кофеин на ден, тоест приблизително 2 малки чашки кафе, се смятат за приемливо количество по време на бременността. Някои специалисти обаче, препоръчват да не приемате повече от 200 мг кофеин дневно, тъй като той може да повиши риска от спонтанен аборт.

 

Истината е, че няма точна граница, която можете да поставите при приема на кофеин, но колкото по-малко, толкова по-добре. Ако не можете да се откажете от кофеина, то поне го ограничете до чаша кафе сутрин.

 

8. Изхвърлете бързите закуски

 

Ако принципно сте си позволявали порция пържени картофки и млечен шейк веднъж седмично, то по време на бременността е добре да забравите за тях. В крайна сметка не искате да програмирате вкусови предпочитания на бебето си към храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини и изключително ниски хранителни стойности, нали?

 

Четете още: Седем принципа за правилно хранене по време на бременност

 

9. Приемайте калций

 

Целта е дневно да получавате поне 1000 мг калций. Бебето ви се нужда от него, за да се развият неговите кости и зъбки през втория и третия триместър от бременността. Освен това, ако в диетата ви няма достатъчно калций, то ще трябва да го извлече от вашите кости, което може да увеличи риска от остеопороза в по-късен етап на живота ви.

 

10. Фокусирайте се върху фибрите

 

Диетата, богата на плодове, зеленчуци и зърнени култури, помага да предотвратите характерните за бременността запек и хемороиди. Същевременно ще се чувствате сити и е по-малко вероятно да преяждате. Освен това, храните с високо съдържание на фибри обикновено идват в комплект с витамини, минерали и фитохимикали, които са от съществено значение за бебето ви. Стремете се към това да приемате поне 25-35 мг фибри дневно.

 

Четете още: Здравословни хапки – здравословна бременност

 

Дневните ви дози – какво да хапвате

 

1000 мг калций – млечни продукти, тъмнозелени листни зеленчуци, обогатени с калций храни

25-35 мг фибри – плодове, зеленчуци, зърнени култури, бобови култури

600 мкг фолиева киселина – зеленчуци, броколи, аспержи, портокали и добавки

27мг желязо – боб, месо, овес, тофу

85 мг витамин С – цитруси, плодови сокове, ягоди, тъмнозелени листни зеленчуци, чушки

Добави коментар