10 неща, които всеки бъдещ татко трябва да знае

Ще ставате татко за първи път? Честито, сигурно радостта ви е безмерна! Предлагаме ви да се запознаете с тези 10 неща, които всеки бъдещ татко трябва да знае!

 

1. Понякога ще си мислите, че сте направили огромна грешка!

 

Нормално е от време на време да си мислите, че сте направили грешка като сте решили да имате дете. Нормално е и от време на време да тъжите за живота, който сте водили преди да станете родител. Простете си съмненията, че сте постъпили правилно и които изпитвате от време на време – те ще отминат много бързо.

 

2. Бебе + пътуване = не чак толкова големи неприятности

 

Повечето хора са ужасени от идеята да пътуват със самолет с бебе, но докато то все още е малко ще им е по-лесно, отколкото в последствие. Всичко, от което се нуждае едно тримесечно бебе, например, е гърда или бутилка мляко. За него няма голямо значение къде ще прекара деня – в София или Бургас, стига да може да спи и да се храни нормално.

 

3. Купете си прахосмукачка без кабел

 

Ще прекарвате голяма част от времето си в събиране на всевъзможни неща от пода. В началото те ще са предимно телесни течности, но в последствие ще са какво ли не – от играчки, до бананови кори. По-късно списъкът ще нарасне до забравен (или скрит) бекон, брокат и каквото се сетите. Такава прахосмукачка определено ще ви е от полза.

 

4. Напълно приемливо е да приготвите вечеря в микровълновата

 

Така е!

 

Четете още: Наръчник за татковци – 1-ви месец от бременността

 

5. Трябва да се държите като възрастен

 

Неприятна гледка е да видите родител и дете, които си викат в опит да накарат другия да избухне пръв.

 

Децата са неизчерпаем източник на радост, но само когато не са неизчерпаем източник на нерви. Дишайте дълбоко и никога не позволявайте на ирационалния гняв да взима превес над вас. Детето ви има право да се държи като дете, вие – не!

 

6. Приемайте всички предложения от приятели и роднини, които искат да ви помогнат с гледането на децата

 

Моментът, в който бебето може да бъде оставено на грижите на друг идва много по-рано от момента, в който майката е склонна да го направи. Изтощението и чувството на неудовлетвореност се натрупват.

 

Важно е от време на време да се откъсвате от грижите за бебето и да имате възможност да съберете нови сили. Възможно е партньорката ви да протестира, но въпреки това я изведете на среща – всичко ще ѝ се струва по-лесно след хубава вечеря и чаша вино.

 

7. Няма нищо лошо в нещата втора ръка

 

Бебешките дрешки получени от приятелско семейство (които няма как да са износени, тъй като на бебето му омаляват след около 2 месеца) са идеалния вариант да облекчите бюджета си. Освен това така ще имате достатъчно дрехи, когато се наложи да преоблечете бебето за четвърти път този следобед. А повярвайте ни – ще ви се наложи.

 

Четете още: Страховете на бъдещия татко

 

8. Отделете време и за други взаимоотношения в живота си

 

Важно е да покажете на детето си, че вашата роля е много по-голяма от това да обслужвате всяка негова нужда. Не забравяйте, че трябва да го научите и как да се забавлява и да обича живота. Когато то ви вижда в ролята на добър съпруг, верен приятел и забавен човек, то ще се научи как да бъде един ден като вас. Не забравяйте това – хората се изграждат като личности от самото начало, не се превръщат в добри хора на 18 г.

 

9. Няма такова нещо като твърде много кърпички

 

Време е да се научите да използвате мокрите кърпички постоянно. Приемете това – тези кърпички ще се превърнат в спасителен пояс когато ръцете ви и дупето на бебето са мръсни.

 

10. Вие не сте резервният родител – вие сте баща

 

Като баща, вие сте пълноправен партньор в превръщането на бебето ви в един свестен, здрав човек – не забравяйте това. Информирайте се за развитието и се ангажирайте с грижите за бебето – все пак не сте му детегледачка, а баща, нали?

Добави коментар