10 неща, които бременните жени трябва да избягват

Нищо не е по-важно за бременната майка от здравето и безопасността на бебето. За щастие, може да защитите детето си като избягвате някои от рисковете, които могат да усложнят бременността или да причинят вреда на вашето бебе.

 

Този списък с неща, които бременните трябва да избягват отговаря на въпроси, които ще успокоят ума ви.

 

1. Избягвайте стреса

Стресът и напрежението атакуват физически тялото по изненадващи начини. Например, при бременни жени, стресът може да предизвика запек, болки в гърба, безсъние и дори да доведе до преждевременно раждане.

 

2. Ибягвайте цигарения дим

Тютюнопушенето е излключително вредно за нероденото бебе (както и за вас), затова трябва да го избягвате напълно. Когато пушите, бебето ви получава по-малко кислород, което може да е причина то да расте по-бавно и да не наддавате достатъчно. Тютюневият дим е също свързан с преждевременното раждане и други усложнения на бременността.

 

3. Ибягвайте лекарства, дори и аспирин

Всякакви лекарства е добре да се избягват, освен ако не са ви предписани от лекар, тъй като всичко, което приемате преминава през плацентата към нероденото ви бебе.

 

4. Ибягвайте котешката тоалетна

Докато сте бременна, нека някой друг сменя котешката тоалетна. Има опсаност вашата котка да носи токсоплазмоза. Ако няма кой, то винаги носете гумени ръкавици и измивайте ръцете си добре след това. Токсоплазмозата е заболяване, което може да доведе до вродени дефекти при децата. Не е задължително котката да показва някакви симптоми на токсоплазмоза, затова бъдете внимателни докато сте бременни.

 

10 неща, които бременните жени трябва да избягват

5. Избягвайте кофеина

По време на бременността е разумно да избягвате кафето, някои видове чай или газирани напитки, които съдържат кофеин. Когато пиете кафе вие прехвърляте този стимулант и на вашето неродено бебе. Кофеинът стимулира сърцето и мозъка и е пристрастяващо средство като наркотичните вещества.

 

6. Избягвайте добавките на витамин А

Витамин А е разспространен в толкова много храни. Ако приемате прекалено много от него по време на бременност, той може да бъде токсичен за бебето и да предизвика вродени дефекти или спонтанен аборт. По време на бременността, имате нужда от 770 микрограма витамин А. По време на кърмене, имате нужда от 1300 микрограма.

 

7. Ибягвайте пестициди

По време на първия триместър, нервната система на бебето се разраства бързо, така че е много важно да избягвате токсични изпарения по това време. Четете етикетите на почистващите препарати за отровните вещества в тях и по възможност потърсете природни средства за почистване.

 

8. Ибягвайте сауна, джакузи, солариум

Бременните жени могат да прегреят по-лесно поради хормоналните промени в тялото им и допълнителната топлина от тялото на бебето. Проучвания показват, че бременните жени, които са пострадали от прегряване от сауни и джакузита имат бебета с неврални дефекти (когато мозъка на гръбначния стълб не се формира правилно). Солариумите трябва да се избягват, защото разтегната кожа е по-уязвима.

 

9. Избягвайте риба съдържаща живак

Има някои видове риба, които съдържат живак в мастните си тъкани. Такива са например – акула, риба меч, скумрия, прясна риба тон и др. Тя е добре да се избягва по-време на бременността. Когато бременна жена консумира големи количества живак, бебето може да страда от увреждане на мозъка.

 

10. Избягвайте алкохола

Алкохолните напитки не бива да бъдат консумирани по време на бременност. Ако приемате алкохол, той преминава чрез кръвта ви в плацентата и бебето ви приема същото количество, което сте приели и вие. Разликата е, че бебето ви е малко и алкохола може да има опустошителни последици за него. То може да се роди с фетален алкохолен синдром и да има умствени или физически дефекти. Никакво количество алкохол не е безопасно по време на бременност.

 

Всичко, което ядете и пиете оказва влияние върху развитието и отглеждането на бебето. Бременността може да бъде стимул за много жени да направят трайни промени в живота си свързани със здравето им.

 

Снимки: David Castillo Dominici, imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар