10 начина да мотивирате детето си да учи

Ако искате детето ви да бъде отличник, трябва да знаете, че ученето само в класната стая няма да е достатъчно. Въпреки че нещата, които то научава там, са от огромно значение за интелектуалния и социалния му растеж, детето ви може да се нуждае и от вашата помощ, за да се отвори към света и новите идеи. Радостта и задоволството от новите откритията ще се пренасочат към учебната работа, така че това ще засили и академичните му постижения.

 

1. Потопете детето си в света на книгите

 

Редувайте се да четете с детето си или създайте специално време за четене в семейството си, когато всеки сам чете собствената си книга. Демонстрирайте колко важно е четенето и не спирайте да попълвате библиотеката си с нови книги.

 

2. Помогнете му да стане по-самостоятелно и решително

 

Насърчавайте детето си да изразява мнението си, да говори за чувствата си и да взима решения. То може да избере гарнитурата на ястието или пък да избира своите извънкласни дейности. Нека даде своя принос за семейните решения. Вие, от своя страна, покажете, че го оценявате.

 

дете, учи, чете, книги, насърчавайте

 

3. Обърнете внимание на интересите му

 

Покажете ентусиазъм за интересите на детето си и го насърчете да изследва теми, които го вълнуват. Ако харесва конете, разказвайте му истории за коне или езда, можете да намерите интересни факти за тях в енциклопедиите, а и не само.

 

4. Проявете креативност

 

Бъдете отворени към игри, които дават възможност за различен стил на учене – слушане и визуално обучение. Осигурете консумативи, които насърчават отворен тип игра, като блокове, те ще развиват творческата изява на вашето дете и ще изградят умение за решаване на проблеми. То ще се нуждае от доста време за игра, за да ги изследва, но резултатите ще са положителни.

 

Четете още: Родителите влияят ли на детските амбиции?

 

5. Нови начини за информиране

 

Подчертайте новите неща, които учите с ентусиазъм. Обсъдете различните начини, по които можете да намерите нова информация, независимо дали търсите съвети за градинарство в интернет или някакъв вид литература.

 

дете, учи, чете, книги, насърчавайте

 

6. Интересувайте се от знанията, не от оценките

 

Интересувайте се от това, което детето ви учи в училище, а не от неговите оценки и резултати от тестовете. Попитайте какво ново е научило днес в училище, нека ви разкаже урока със свои думи, за да запомни наученото.

 

7. Децата не трябва да се претоварват

 

Помогнете на детето си да организира училищните си задачи, така че да има усещането, че има контрол. Ако задачите му изглеждат твърде трудни, то ще прекарва повече време в притеснения за тях. Проверявайте детето си редовно, за да се уверите, че не се чувства претоварено.

 

Четете още: Как да накарате детето си да се интересува от училище?

 

8. Празнувайте постиженията

 

Без значение колко са малки, празнувайте постиженията. Завършването на доклада за книгата има нужда от едно малко празненство, завършването на прочитането на книгата означава, че детето може да прекара един час във видео игри (например). Предложете неща, които ще го мотивират, насърчат и вдъхновят.

 

дете, учи, чете, книги, насърчавайте

 

9. Съсредоточете се върху силните страни

 

Насърчавайте развиващите се таланти на детето си. Дори то да не е добро по математика, може да му се отдава литературата. В допълнение му дайте учебна тетрадка по математика, за да се упражнява.

 

10. Не пропускайте научаването на нещо извънкласно

 

Превърнете ежедневните събития във възможност за допълнително образование. Насърчавайте детето да изследва света около себе си, да задава въпроси и да изгражда връзки.

 

Снимки: John Flinchbaugh, Pixel whippersnapper Foter.com 

Добави коментар