10 начина да запазите доброто здраве на сърцето си

Според това какво ядете и пиете, какво е нивото ви на активност, как се справяте със стреса, и други индивидуални фактори в начина ви на живот, може да се определи здравето на сърцето ви. Сърдечното заболяване е прогресивно състояние, което може да започне от началото на живота, но може да бъде предотвратено или да се контролира чрез интелигентен начин на живот.

 

Следвайте режим на хранене полезен за здравето, правете това, което можете, за да намалите стреса и да живеете здравословен живот и вие ще бъдете на правилния път за поддържане на здраво сърце.

 

Яжте храни с ниско съдържание на мазнини

 

Здравословната за сърцето диета е с ниско съдържание на мазнини. Наситените мазнини и транс-мазнините повишават нивото на холестерола в кръвта. За да се откажете от наситените мазнини, избирайте крехко месо, като премахвате кожата от пилешкото например преди хранене.

 

Изберете млечни продукти с ниско съдържание на мазнини или без мазнини. За да избегнете транс-мазнините, проверете списъка със съставките на всички търговски преработени хранителни продукти, особено на сладкиши и бисквити,за да избегнете съдържащите частично хидрогенирани растителни масла.

 

Добавете фибри

 

Фибрите помагат за по-ниски нива на холестерола в кръвта и помагат да се чувсвате сити, така че е по-малко вероятно да преяждате. Богатата на фибри диета се състои от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, хляб, бобови растения, нахут, леща.

 

Четете още: 6 симптома на сърдечен удар при жените

 

Премахнете холестерола

 

Холестерола се среща само в животинските продукти, като месо, млечни продукти, яйца. Постните ястия – с ниско съдържание на мазнини, също могат да бъдат богати на холестерол. Повече информация за храните може да прочетете на етикетите, за да следите за холестерола и да не консумирате повече от 300 мг дневно.

 

Яжте риба

 

Яжте мазна риба като сьомга, скумрия, сардина, бял тон, най-малко 2 пъти седмично. Омега-3 мастните киселини, открити в мазната риба и рибното масло, могат да намалят триглицеридите в кръвта (мазнините), да забавят натрупването на плака в артериите, понижават кръвното налягане и намаляват риска от внезапна смърт и инфаркт.

 

Отслабнете

 

Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, високи кръвни триглицериди, намалява нивата на добрия холестерол. Загубата на тегло намалява риска от тези и други заболявания, които засягат сърцето, като диабет и сънна апнея.

 

Чести упражнения

 

Правете поне 30 минути умерени упражнения всеки ден или през няколко дни. Редовните аеробни упражнения като бързо ходене, каране на колело, изкачване на стълби, плуване, скачане на въже, танци и други, запазват състоянието на сърцето добро, повишават нивата на добрия холестерол и може да ви помогнат да отслабнете и да поддържате здравословното тегло. Да бъдете активни в дома си и на работното място, а не просто да стоите през по-голямата част от деня също допринася за сърдечния фитнес.

 

Четете още: Съвет за превенция на сърдечносъдови заболявания

 

Пийте умерено

 

Въпреки че чаша червено вино съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и алкохола може да доведе до леко увеличение на нивата на добрия холестерол, консумацията на твърде много алкохол може да увеличи кръвното налягане, триглицеридите и броя на калориите, които приемате. Умереното пиене се определя като едно средно голямо питие дневно за жените, две за мъжете.

 

Спрете цигарите

 

Много различни химикали, намерени в тютюневия дим може да увредят сърцето. Пушенето намалява снабдяването на организма с кислород и кара кръвоносните съдове да се свиват. Не е достатъчно само да съкратите приема и да преминете към цигари с ниско съдържание на катрани и никотин, за да се намали значително риска от сърдечни заболявания. Когато се откажете от пушенето, риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания започва да спада веднага и намалява драстично в рамките на първата година.

 

Избягвайте стреса

 

Начинът, по който се справяте както в личен така и в професионален план може да засегне сърцето директно или може да засегне други рискови фактори, които водят до сърдечно-съдови заболявания, като например кръвното налягане и нивата на холестерола, нивата на физическа активност, хранене пиене и пушене. Ако се чувствате претоварени от стресови събития или реагирате на стреса с лоши навици, говорете с медицински специалист за по-здравословен начин да се справите с тези моменти.

 

Проверявайте се

 

Обърнете се към вашият лекар по време на годишния физически преглед, който включва измерване нивата на кръвното налягане, холестерол, мониторинг. Вземете всички назначени лекарства за контролиране на кръвното налягане и нивата на холестерола, както е указано и се консултирайте с вашият лекар за алтернативи.

Добави коментар