10 начина да бъдеш по-добър татко

Днес, все повече и повече бащи като вас изпитват удовлетворението и наградата от заемането на по-активна роля в живота на техните деца.

 

Прочетете и открийте 10-те прости неща, които можете да започнете да правите веднага и могат да имат драматичен ефект върху връзката родител-дете, а същи и в бъдещето на детето.

 

Уважавайте майката на децата си

 

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за децата си е да уважавате тяхната майка. Ако сте женени, запазете брака си силен и жизнен. Ако не сте женен, все пак е важно да зачитате и да подкрепяте майката на децата си. Когато бащата и майката се уважават взаимно, и го показават на децата си, това осигурява сигурна и безопасна среда за тях. Когато децата виждат родителите си да се зачитат взаимно, те се чувстват по-уверени и уважавани.

 

Прекарвайте време с децата си

 

Когато един баща прекарва своето време с децата си, говорейки им, това е важно за тях. Ако винаги сте твърде заети за децата си, те ще се чувстват пренебрегнати, без значение какво казвате. Да цените децата си означава да жертвате други неща заради тях, важно е да прекарвате повече време с децата си. Те растат толкова бързо. Пропуснатите възможности са изгубени завинаги.

 

Четете още: Ролята на мъжа в семейството

 

Първо слушайте, после говорете

 

Твърде често единствения път, когато бащата говори на децата си е, когато те са направили нещо нередно. Ето защо толкова много деца се притесняват, когато майката каже „Баща ти иска да говори с теб.“. Отделете време да изслушате проблемите на децата и техните идеи. Слушайки ги това ви прави уважавани и разбрани. Започнете да слушате и да говорите с децата си, когато те са малки, така те те ще се справят по-лесно с трудните проблеми като пораснат.

 

татко, баща

 

Бъдете ролеви модел

 

Бащите са модел за подражание за децата си, независимо дали го осъзнават или не. Момичетата, които прекарват време с любящ баща растат с мисълта, че трябва да бъдат уважавани от момчетата, и знаят какво да търсят в един съпруг. Бащите могат да научат синовете си на важни качества, демонстрирайки честност, смирение, отговорност.

 

Бъдете учител

 

Твърде много бащи смятат, че преподаването е нещо, което правят другите. Но баща, който учи децата си кое е правилно и грешно, и ги насърчава да правят най-доброто, ще види как децата му правят по-добри избори. Бащите могат да използват примери от ежедневието, за да помогнат на децата си да научат основните уроци на живота.

 

Хранете се заедно като семейство

 

Храненето заедно (закуска, обяд, вечеря) може да бъде важна част от здравословния семеен живот. Освен това предоставя възможност в натоварения ден, да дадете шанс на децата да говорят за това, което са направили или искат да направят. Също така това е подходящо време за бащите да слушат и дават съвети. Най-важното е, че това е възможност за семействата да са заедно всеки ден.

 

Четете на вашите деца

 

В свят, в който телевизията често доминира над живота на децата, е важно бащите да отделят време да четат на децата си. Децата учат най-добре, когато правят нещо и четат, както и когато гледат и слушат. Започнете да четете на децата си още докато са малки. Когато пораснат, ги насърчавайте да четат сами. Внушете на децата си любов към четенето. Това е един от най-добрите начини да гарантирате, че ще имат личностно израстване в кариерата.

 

Четете още: Доверете се на мъжа

 

Покажете внимание

 

Децата се нуждаят от сигурността, която идва от това да бъдат приети и обичани в семейството. Родителите особено бащите, трябва да се чувстват комфортно и да имат желание да прегърнат децата си. Показването на обич всеки ден е най-добрият начин да споделите на вашите деца любовта си.

 

Осъзнайте, че бащинството никога не свършва

 

Дори и когато децата пораснат и са готови да напуснат дома си, те все още търсят бащите си за мъдрост и съвети. Дали щее  за образованието им, за сватба или работа, бащите продължават да играят съществена роля в живота на децата си.

 

Снимка: photostock, stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар