10 интересни факта за кърменето – част 1

По материали от Световната здравна организация  (СЗО).

 

1. СЗО препоръчва кърменето

 

СЗО препоръчва храненето през първите 6 месеца от живота на бебето да е изключително  кърмене. На 6-тия месец, като допълнение на кърменето трябва да се въведат твърди храни, като смлени плодове и зеленчуци. Кърменето може да продължи до 2 години. В допълнение:

кърменето трябва да започне през първия час след раждането

кърменето трябва да е „на поискване”, толкова често, колкото детето го желае, независимо в коя част на денонощието

шишетата и залъгалките (бибероните) трябва да бъдат избегнати

 

 2. Положително влияние на кърменето върху здравето на бебето

 

кърмене, бебе, кърма

 

Кърмата е идеалната храна за бебето. Тя осигурява всички необходими хранителни вещества за здравословното развитие. Безопасна е и съдържа антитела, които помагат на бебето, като го предпазват от всички обичайни детски болести, като диария и пневмония – двете най-чести причини за детската смъртност в световен мащаб.

 

2. Положително влияние на кърменето върху здравето на майката

 

Кърменето има положително влияние и върху майките. Кърменето се счита за естествен метод за контрацепция (98% защита от забременяване през първите 6 месеца след раждането. Тези проценти важат, ако бебето приема само и единствено кърма). Намалява риска от рак на гърдата и яйчниците на по-късен етап от живота. Помага за по-бързото намаляване на теглото след раждането и намалява риска от напълняване.

 

Четете още: Ползите от кърменето

 

4. Дългосрочни предимства за децата

 

Отвъд преките предимства за бебетата, кърменето допринася за доброто здраве на по-късен етап от живота. При младежите и възрастните, които са били кърмени като бебета, по-рядко се наблюдава наднормено тегло и затлъстяване. Освен това те по-рядко се разболяват от диабет тип 2 и се представят по-добре на тестовете за интелигентност.

 

5. А защо не формула?

 

кърмене, бебе, кърма

 

Четете още: Десет популярни мита за кърменето – част 1

 

Формулата не съдържа антителата, които се срещат в кърмата. Възможно е формулата да не бъде приготвена правилно – съществуват рискове от употребата на вода, която не е безопасна, нестерилизирано оборудване (шишета, биберони) или възможност за пренасяне на бактерии чрез формула на прах. Може да се стигне до недохранване, в резултат от прекомерното разреждане на формулата, или до прехранване. Честото кърмене поддържа нормалното количество кърма. Ако се използва и формула успоредно с него, част от кърмата остава неизползвана, заради което намалява нейното производство и завръщането към нормалното кърмене може да се окаже невъзможно.

 

Продължава на: 10 интересни факта за кърменето – част 2

 

Снимки: MuddyBootsPhoto, 150hp, gagagah, Foter

Добави коментар