10 знака, че семейството ви е готово за домашен любимец – част 1

Домашният любимец може да бъде много важна част от семейния живот, но да подберете точното време, в което да го вземете, може да се окаже не толкова проста задача. За да разберете кога децата ви са готови да се грижат за домашен любимец, ви предлагаме 10 знака, за които да следите, преди да предприемете тази важна крачка:

 

1. Детето ви се чувства добре около животни

 

Взимането на домашен любимец няма да излекува евентуален страх от животни. Децата, които се страхуват, често правят грешки покрай животните, така че следете за това дали детето ви се чувства комфортно около животни. Погрижете се за това преди да вземете домашен любимец. Започнете като запознавате детето си със спокойни и неагресивни животни като по-стари или малки кученца.

 

Някои деца просто се страхуват от животни и родителите не трябва да ги насилват да пипат или да си играят с тях. Вместо това, опитайте да им покажете чрез своя опит, че животните са сладки, забавни и обичливи. Накарайте страхът да се изпари по естествен начин.

 

Четете още: Запознайте домашния любимец с вашето бебе – част 1

 

2. Детето ви уважава животните

 

Детето ви трябва да уважава животните и да съобразява поведението си покрай тях. Например, то трябва да разбере, че животните не трябва да се тормозят или удрят. Трябва да се пипат нежно и да се оставят намира докато се хранят. Само защото детето ви в момента иска да си играе с домашния любимец, това не означава, че моментът е подходящ и вашето дете трябва да изгради самоконтрол в това отношение – да остави животинчето на мира.

 

3. Детето ви може да се справя с някои домашни задължения

 

Как реагира детето ви като го помолите да вдигне използваните чинии от масата, да ги измие или да изтупа покривката? Ако приема някое от тези неща за свое задължение и се грижи за това, вероятно вече е готово да се грижи и за домашен любимец.

 

4. Детето ви се сеща да си измие зъбите без да му напомняте

 

Ако вашият малчуган се сеща да си мие зъбите всеки ден без да се налага да му напомняте, това е една много добра индикация, че то е готово да поеме отговорност (не цялата, разбира се) и за домашен любимец.

 

Добре е да изчакате възлагането на такава отговорност върху детето си, докато то навлезе във възрастта между смяната на зъбките и пубертета. Преди тази възраст, детето може да помага в грижата за домашния любимец, но не може все още да поема големи отговорности, като разходките например.

 

Четете още: Децата и техните домашни любимци – зайците

 

5. Вашето дете е възхитено от идеята да си вземете домашен любимец

 

Важно е да се убедите, че детето ви наистина иска да си вземете домашен любимец. Разберете дали то е наистина посветено на тази идея или това е просто временна прищявка. Ако домашният любимец е просто прищявка, е възможно да му доскучее бързо.

 

Продължава на: 10 знака, че семейството ви е готово за домашен любимец – част 2

Добави коментар