10 знака, че семейството ви е готово за домашен любимец – част 2

Продължава от: 10 знака, че семейството ви е готово за домашен любимец – част 1

 

6. Детето ви иска домашен любимец, който да е подходящ за цялото ви семейство

 

Детето ви трябва да разбере, че не всеки домашен любимец би бил подходящ за семейството ви. Всички животни се нуждаят от внимание, но някои се нуждаят от повече. Обмислете внимателно това, какъв домашен любимец да си вземете – с колко време и пространство разполагате. Кучетата, например, изискват най-много грижи, следвани от птиците, котките, гризачите, рибките…

 

7. Детето ви има много енергия

 

Ако детето ви обича да тича постоянно, обича да ходите в парка и да си играе навън, домашният любимец може да му помогне за изразходването на цялата тази енергия. Ако детето ви е по-голямо, може да се разхожда с домашния любимец след вечеря, да прави упражнения и т.н.

 

Четете още: Лекуват ли домашните любимци?

 

8. Семейството ви е направило пробна разходка с чужд домашен любимец

 

Прекарайте известно време с чужд домашен любимец, преди да си вземете свой. Не е лоша идея да си вземете например куче от познат за седмица вкъщи, за да усетят децата ви какво е да има домашен любимец у дома през целия ден. Лоша идея е да опитате тази практика с котка, защото промяната на дома много стресира котките и няма да се чувствате добре с това кълбо от нерви цяла седмица.

 

9. Цялото ви семейство иска домашен любимец

 

Цялото ви семейство трябва да е съгласно и да желае да си вземете животинче вкъщи, за което да се грижите и което да обичате. Ако някой от семейството ви е алергичен към козина или пух, цялото ви семейство трябва да уважи това. Да си имате домашен любимец може да е страхотно, но ако цялото ви семейство не е съгласно, може би не е най-подходящият момент да предприемате такава крачка.

 

Четете още: Да си взема ли куче?

 

10. Искате да поемате отговорности

 

Последно, ако сте решили вече да увеличите членовете на семейството си с един всеотдаен приятел, не забравяйте, че възрастните трябва да поемат основната отговорност за него. Като предприемате тази крачка, имайте предвид, че децата ви ще взимат участие в грижите за него, но не очаквайте от тях да поемат основните задължения. Дори и да показват всички изброени знаци до тук, ако вие не сте готови, тогава изчакайте по-добър момент.

 

Това да си имате домашен любимец има изключително много предимства. Животинчето винаги ще ви прави компания, ще ви научи да поемате отговорности и дори ще ви подкрепя емоционално. Каквото и да си говорим обаче, отглеждането на домашен любимец трябва да стане едва тогава, когато цялото ви семейство е готово за това. Ако се притеснявате да предприемете тази крачка, почакайте първо да видите знаците и след това решете. Тогава да имате домашен любимец ще е най-хубаво!

Добави коментар