10 здравословни съвета за домашния ви любимец – част 2

Продължава от: 10 здравословни съвета за домашния ви любимец – част 1

 

6. Осигурете подходяща среда

 

Добрата среда е друг ключов фактор за здравето на вашето коте или куче. Домашните любимци се нуждаят от умствено стимулиране, което означава ежедневна разходка за кучетата, дъска за драскане, места за сядане под прозореца или играчки за вашата котка. Това означава и време за игра с вас, която не само поддържа мускулите на вашия домашен любимец тонизирани, но и засилва връзката помежду ви.

 

7. Идентификационен чип

 

Липсата на идентификационен чип означава, че 14% от загубените домашни любимци никога няма да намерят своя път до вкъщи. За щастие, микрочиповете позволяват на животното да се събере със семейството си, без значение колко далеч е, когато го намерите.

 

Микрочипът е с размерите на оризово зърно, той се поставя под кожата на животното за по-малко от секунда. Не се нуждае от батерии и може да бъде сканиран от ветеринарен лекар или длъжностно лице за секунда. Не забравяйте да регистрирате идентификационния чип. Тази регистрация е важна стъпка.

 

8. Грижа за зъбките

 

Също като вас, домашният любимец може да страда от заболяване на венците, загуба на зъби, болка и т.н. И точно като при вас, редовното миене и почистване, помага за това зъбите на домашния ви любимец да бъдат здрави и силни.

 

Четете още: Котка или куче – как да избера?

 

Денталните болести са едни от най-честите заболявания за които стопаните не следят при домашните любимци. Все още има хора, които дори не поглеждат устата на домашния си любимец. Около 80% от кучетата и 70% от котките, показват признаци на стоматологични заболявания от 3 годишна възраст, което води до абсцеси, разклатени зъби, както и хрочнична болка.

 

В допълнение към редовното почистване на зъбите от страна на вашия лекар, пародонтозата може да се избегне и чрез правилна стоматологична грижа от ваша страна. Грижата на собственика включва четкане, изплакване, дентални лакомства. Вашият ветеринарен лекар може да помогне със съвети как да почиствате зъбите на животинчето си.

 

9. Не на „човешките“ лекарства

 

Лекарствата, направени за хора, могат да убият вашия домашен любимец. Нестероидните противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, например, са най-честите причинители на отравяне на домашни животни. Но антидепресантите, деконгестантите, мускулните релаксанти и ацетаминофен са само част от човешките лекарства, които излагат на риск вашия любимец.

 

 

Четете още: Запознайте домашния любимец с вашето бебе – част 1

 

Медикаментите, създадени за хора, могат да предизвикат увреждане на бъбреците, припадъци и спиране на сърцето при кучетата и котките. Ако подозирате, че вашият домашен любимец е изял някое от вашите лекарства или нещо токсично – обадете се веднага на ветеринарен лекар.

 

10. Внимавайте, когато возите домашния си любимец в колата

 

Вие затягате коланите за безопасност, но какво правите с домашния си любимец когато сте в колата? Необуздано животно в автомобил отвлича вниманието на водача и може да подложи и него, и себе си на риск от сериозно нараняване. Никога не позволявайте на домашните любимци да пътуват на предната седалка, където са изложени на риск от сериозно нараняване или смърт, ако въздушната възглавница се задейства.

 

Не позволявайте на кучетата да се возят с глава извадена през прозореца или вързани в задната час на автомобила. И двете ситуации ги поставят в риск от изхвърляне от автомобила, в случай на инцидент. За да бъде котката ви в безопасност я сложете в клетка за котки, след това я фиксирайте с предпазен колан.

Добави коментар