10 здравословни съвета за домашния ви любимец – част 1

Понякога не знаете кое е добро дори за собственото ви здраве, а да разберете какво е добро за вашия домашен любимец може да бъде наистина трудно. Предлагаме ви 10 съвета за това какви грижи да полагате за вашия домашен любимец, така че той да е здрав, щастлив и да ви радва дълго време.

 

1. Редовните прегледи са жизнено важни

 

Също като вас, вашият домашен любимец може да получи сърдечни проблеми, да развие артрит или да има зъбобол. Най-добрият начин да предотвратите подобни неприятности е да ги хванете в ранен стадий, като посещавате ветеринарен лекар всяка година.

 

Редовните прегледи са най-важното нещо, което трябва да направите за доброто здраве на вашия домашен любимец. Добрата грижа включва също: правилно хранене, контрол на теглото, препоръчителни ваксини, обезпаразитяване, стоматологичен преглед и скринингови изследвания.

 

2. Обмислете кастрация

 

Много животни попадат в приюти. Някои от тях са загубени, други са изоставени, а трети – бездомни. Ето защо е добре стопаните да кастрират кучетата и котките си. Тази процедура може да се извърши още през 6-та седмица след раждането му.

 

Четете още: Грижа за котката след кастрация

 

Кастрацията не само ограничава броя на нежеланите животни, тя има и други ползи за вашия домашен любимец. Проучванията показват, че това намалява риска от някои видове рак и изгубване, тъй като намалява желанието на животното да се скита. Обмислете дали се налага да кастрирате вашия домашен любимец и бихте ли искали това. Вземете решение, след консултация с ветеринар.

 

3. Предотвратете появата на паразити

 

Бълхите са най-честият външен паразит, който може да тормози домашните любимци. Те могат да доведат до раздразнение на кожата, падане на козината, остър влажен дерматит и инфекции. Бълхите могат да въведат и други паразити в организма на вашата котка или куче. Понякога е достатъчно кучето ви да погълне една бълха, за да се окаже с тения (най-честия паразит, който засяга кучета и котки).

 

Целогодишната превенция е от ключово значение, това включва външно и вътрешно обезпаразитяване. Тъй като някои противопаразитни лекарства направени за кучета могат да бъдат фатални за котки, консултирайте се с вашия ветеринар как да обезпаразитите домашния си любимец безопасно.

 

4. Поддържане на здравословно тегло

 

Много кучета и котки са с наднормено тегло и затлъстяване. И точно както при хората, затлъстяването при домашните любимци крие рискове за здравето им – диабет, артрит, рак. Преяждането е водеща причина за затлъстяването. Освен това затлъстяването може да отнеме години от живота на вашия приятел.

 

Четете още: 7 съвета за лятната диета на вашия домашен любимец

 

Домашните любимци се нуждаят от много по-малко калории, отколкото хората – 185-370 калории за малко, неактивно куче, 240-350 калории за една 4 – 5 килограмова котка. Говорете с ветеринар, който може да предложи хранителен план съобразен с вида, възрастта и теглото на животното.

 

5. Редовни ваксинации

 

За да имат добро здраве домашните любимци се нуждаят от редовни ваксинации срещу болести, като например бяс, гана, котешка левкемия, кучешки хепатит.

 

Честотата на ваксинациите зависи от възрастта, начина на живот, здравето и рисковете на домашния ви любимец. Затова говорете с ветеринарен лекар за имунизациите, които са важни за вашето животинче.

 

Продължава на: 10 здравословни съвета за домашния ви любимец – част 2

Добави коментар