10 въпроса за бебето към лекаря през първата седмица

Новите родители имат много въпроси за новородените бебета. Бъдете готови да говорите с вашият лекар относно следните въпроси.

 

Пристигането на бебето вкъщи е вълнуващо и е безценно изживяване. Без значение, колко сте подготвени, нормално е да имате въпроси, които можете да зададете на лекаря си. Ето и най-често задаваните такива:

 

1. Как да защитя бебето от синдрома на внезапната детска смърт?

 

Експертите в грижата на новородените казват, че най-добрият начин да защитите детето си от синдрома на внезапната детска смърт е да го оставите да спи по гръб. Още съвети:

 

– Осигурете меки постелки, играчки, възглавници и оградки в къта за спане на бебето, като разбира се не прекалявате, за да не затрупате бебето с тях.

– Спете в една стая с бебето, но не и в едно легло.

– Кърмете вашето бебе.

– Избягвайте устройства, продавани за намаляване на синдрома за внезапната детска смърт.

– Имунизирайте детето си в съответсвие с Националния имунизационен календар.

 

Попитайте вашият лекар за други стъпки, които може да предприемете за да намалите риска за вашето бебе.

 

Четете още: Синдром на внезапната бебешка смърт

 

2. Как да се свържем с бебето си и какво да правим, ако не изградим добра връзка?

 

Много родители се притесняват, ако не забелязват знаци на обич от новороденото си. Опитайте се да бъдете търпеливи, когато става въпрос за свързване. Първите дни не са лесни нито за вас нито за бебето ви. Ще отнеме време, за да се опознаете. Говорете с лекаря си какво да очаквате?

 

3. Кога трябва да се направи първи физически преглед на бебето след напускането на болницата? Какво ще се случи на този преглед?

 

Педиатърът извършва обстоен преглед на новороденото в първите 24 часа след изписването му от родилния дом и оценява психическото и физическото му състояние, съобразно възрастта му. Този преглед се извършва в дома на новороденото.

 

Следващият преглед на новороденото, повечето лекари насрочват за след 2 седмици. Попитайте още в самото начало за прегледите и какви скринингови тестове трябва да се направят на бебето. Всички новородени трябва да бъдат прегледани и да им се направят ранни имунизации до 2 месечна възраст.

 

4. Как да се грижите за пъпната връв и гениталиите на бебето?

 

Вашият лекар може да ви даде подробни указания за грижите за новороденото, грижата за пъпната връв и гениталиите. Грижата за зоната на гениталиите е различна при момчетата и момичетата. Вашият лекар може да ви посъветва какво да гледате по отношение на знаците за инфекция.

 

Четете още: Как да се грижим за пъпа на новороденото

 

5. Колко време трябва да спи бебето и как да разберете дали спи повече от необходимото?

 

Новородените бебета спят много в ранните си дни. Вашият лекар ще ви каже, какво е нормално и кога и дали трябва да го събуждате за хранене.

 

6. Колко често трябва да храните бебето, как да се справите с проблемите около това?

 

Независимо дали кърмите или храните от шише, вие вероятно имате много въпроси. Посъветвайте се с лекаря за имената на специалисти в областта на кърменето, ако имате проблеми с това.

 

Квалифициран консултант в грижи за новороденото ще помогне на вас и бебето ви да имате един добър старт. Кърмата е най-добрата храна за бебето най-малко през първите 6 месеца от живота. Тя е предимство при защита от инфекции чрез предаването на антитела от майката към бебето, което не може да се случи при формулата.

 

7. Колко често новороденото трябва да се изхожда и как да разберете дали има проблеми?

 

Изхождането е правилният начин, който съпровожда съня и храненето в списъка с дейностите на новороденото. Нормално бебето би трябвало да огладнява на всеки 2 или 3 часа с един по-дълъг интервал през нощта. При кърмените бебета може да няма такъв интервал през нощта. При всяко хранене пелените трябва да са порядъчно мокри – някои бебета се изхождат преди хранене, а други след. Урината трябва да бъде светла на цвят.

 

Приблизително през целия първи месец добре храненото новородено на кърма трябва да отделя меки, жълти изпражнения, минимум 6 или повече пъти на ден. Бебетата на изкуствено хранене могат да имат изхождания не толкова често, като например на всеки 3 дни. Лекарят ще ви информира за какви проблеми да внимавате.

 

8. Колко често трябва да къпете новороденото?

 

Посъветвайте се с вашият лекар, кога трябва да направите първата баня и всичко относно бебешката хигиена. Не прекалявайте: Новородените нямат възможност да се цапат много, а твърде честото къпане може да раздразни деликатната бебешка кожа.

 

9. Как мога да разбера дали бебето ми има жълтеница? Има ли други заболявания при новородените, за които трябва да внимавате?

 

Четете още: Как да предотвратите жълтеницата при новороденото?

 

Много новородени имат жълтеница, защото черните им дробове не са напълно развити. Попитайте лекаря си за тази болест.

 

Медицински експерти са съставили списък със седем симптома, който майките и работещите в сферата на здравеопазването могат да използват, за да разпознават наличието на сериозни заболявания при новородените, които изискват незабавно лечение.

 

Ето и какви са седемте симптома:

 

• Затруднено хранене;

• Спазми;

• Движение само след външен стимул;

• Честота на дишане 60 пъти в минута или повече;

• Значително хлътване на гръдния кош при дишане;

• Температура над 37,5°С;

• Температура под 35,5°С.

 

10. Кога да се обадите на лекаря?

 

Освен при поява на изброените по-горе симптоми, има и други случаи, когато трябва да се свържете с лекаря на новороденото. Разберете какви симптоми на поведение дават основание да се обадите на лекаря за посещение тук: Кога трябва да се обадите на лекаря за своето бебе?

Добави коментар